BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявяват защо умират хората с деменция в дома в Сухиндол

img

Според сигнала на омбудсмана, там са регистрирани 24 смъртни случая.

Кметът Пламен Чернев уверява, че домът не е второ Могилино, научи trg.

Очаква се днес прокуратурата да обяви резултати от проверката на Дома за хора с деменция в района на Сухиндол, съобщава Нова телевизия.

Според сигнала на омбудсмана, там са регистрирани 24 смъртни случая, в рамките само на една година- или около 40 % от възрастните хора в дома са починали. Социалното министерство също прави проверка.

Омбудсманът Диана Ковачева вчера сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция. Тя настоява в социалната институция в село Горско Косово да бъде направена проверка. През декември бе констатирано, че условията за живот там са изключително лоши.

Домът функционира от 30 години. През 2010-а една от служителките е отстранена заради злоупотреба с пари на един от обитателите на дома. Сигнали за мизерните условия там пък са подавани още от 2013 г.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия и пренаселеност. В една стая спят 6 души, а близо 20 делят общ санитарен възел. Оказа се, че една от настанените в дома спи в коридора. От управата се оправдават с това, че тя има психични проблеми и не желае да нощува в тесни помещения.

Флагман

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!