BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявиха нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса

Мярката 60 на 40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв., стана ясно на пресконференция на икономическия, социалния и финансовия министър. Кирил Петков, Гълъб Донев и Асен Василев представиха икономически мерки за подпомагане на бизнеса.

Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв., така че с остатъка тя може да се удължи, съобщи социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БНТ.

По думите му продължава разработването на нови мерки до края на годината. Икономическият министър Кирил Петков каза, че ще действат по възможно най-бързия начин, но не бива да се забравя, че Бюджет 2021 не е актуализиран. Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата.

С разрешението на Европейската комисия ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, каза министър Петков.

Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата, уточни още министър Петков.

Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно, обясни от своя страна финансовият министър Асен Василев.

За да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на една нова ковид вълна през есента или зимата, ние сме предприели мерки, подчерта министърът.

Подготвяме актуализация на бюджета, която ще внесем в момента, в който има действащ парламент. Актуализацията цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки, обясни финансовият министър.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!