BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет-Шумен с призив към екоминистъра за разумно използване на водните ресурси

Язовир Тича –

Общинският съвет в Шумен излезе с декларация по проблемите с водоснабдяването, адресирана до министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

В нея съветниците изразяват тревогата си, че ако водата от язовир „Тича“ се използва и за напояване проблемите значително ще се задълбочат през следващите месеци. „Опасенията ни са, че така рискът от сериозна и продължителна хуманитарна криза става все по-реален, а осигуряването на питейна вода за населението при тези обстоятелства ще бъде много по-сложно”, посочват членовете на местния паламент.

Съветниците призовават екоминистъра за разумно използване на водните ресурси и търсене на други вододайни зони за напояване. „Като изразяваме нашето разбиране и съпричастност към затрудненията на земеделските производители в района на Шумен, Велики Преслав и Търговище, породени от недостига на поливна вода, считаме, че към този момент по-целесъобразно би било търсенето на алтернативни източници и начини за снабдяване с поливна вода. Още повече, че поливният канал от яз. „Тича“, който се използва за тази цел, е силно амортизиран и загубите оттам са много по-големи от количествата, които са необходими за напояване”, се казва още в декларацията.

Като будещи безпокойство съветниците посочват честите аварии както по магистралния водопровод, така и на места по остарялата водопроводна мрежа, която все още не е подменена. Те се позовават и на анализите, които показват, че при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане, в края на 2020-та година водният обем в язовира ще бъде около 100,0 млн. куб.м. Такова количество е под санитарния минимум, под който водата не е годна за пиене.

„Макар че се очаква до края на годината строителството на пречиствателната станция за питейна вода да започне, Шумен не може да разчита на такова съоръжение в следващите близо две години. Разбираме, че всички сме изправени пред труден избор и в същото време смятаме, че от нашите решения и действия зависи опазването на живота и здравето на жителите на Шумен и други райони от Североизточна България. Всякакви други действия биха предизвикали тежка хуманитарна криза с непредвидими последици”, подчертават от Общинския съвет.

Припомняме, че преди две седмици екоминистърът остро разкритикува шуменските управници на тема вода и публично ги обвини, че не правят нищо, за да решат проблема, а само чакат някой друг да свърши работата.

В предаването на БНТ „Още от деня“ министър Димитров коментира състоянието на язовирите в страната и обърна особено внимание на язовир „Тича“, като прогнозира, че той ще бъде сред трите проблемни водоема у нас следващата година.

Тогава Ревизоро обясни, че системата Дунав ще свърши прекрасна работа за Шумен, ако стигне до града, но това ще стане след години. В момента обаче Шумен е пред реален проблем, коментира екоминистърът и заяви, че местната власт трябва да търси решение чрез собствени водоизточници.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!