BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Търговище връчи годишните награди за образование, наука, култура и изкуство

На тържествена церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните награди за образование, наука, култура и изкуство по повод 24 май.

На церемонията присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, ръководният екип на Общината, представители на културни и образователни институции.

В приветствието си кметът д-р Дарин Димитров заяви, че няма по-голяма радост от това да отбелязваме заедно този най-български празник. „Днес сме тук, обединени от любовта към езика ни, към азбуката, просветата, науката, културата. Изказваме благодарността си към Вас, хората, които пазят и развиват духовността ни. Радостен съм, че именно такива хора сме се събрали да честваме днес. Вие сте хората, които дават тласък на развитието на местната ни общност“, заяви кметът.

С годишна награда за изкуство и култура е удостоена  писателката Неда Антонова. Отличието се връчва за безспорния й принос в областта на литературата. Неда Антонова е един от най-ревностните изследователи на българската история и активен участник в обществения и културния живот.

За цялостен принос в сферата на културата е отличен Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ към Община Търговище, с главен художествен ръководител Любчо Василев.

В категорията за журналистика наградата е за дългогодишния кореспондент на Българското национално радио в Търговище – Евтим Петков. Отличието се връчва за неговата отдаденост, активна работа и за цялостния му принос в областта на културата.

В категорията за театрално изкуство отличени са Грета и Емил Неделчеви, и Цветинка Иванова.

В категорията за изящни изкуства носители на наградата са двама. Това са директорът на Художествена галерия „Никола Маринов“ Пламен Проданов, както и сценографът Стефанка Кювлиева.

Дипломите в категорията „Културно-историческо наследство“ са присъдени на уредниците в Регионалния исторически музей Светлана Аврамова и Николай Ставрев.

Дългогодишният секретар на читалище „Напредък-1864“ – Търговище заслужи отличието за мениджмънт и администрация на културата.

Два състава на Центъра за младежки дейности и инициативи са отличени в категорията „Самодейно творчество“. Това са Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, както и Школа за модерен балет „Вега“, с ръководител Марианна Савова.

В категорията за предучилищно възпитание наградата получи Албена Димчева, старши учител в ДГ № 2 „Осми март“. За начален етап на средното образование годишна награда е за Ваня Таскова, старши учител в I ОУ „Христо Ботев“. В категорията „Гимназиален етап на средното образование“ e отличена инж. Илияна Якова, старши учител теоретично обучение в Професионална техническа  гимназия „Цар Симеон Велики“. За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието отличените са двама. Това са Дарина Стоянова – главен учител в прогимназиален етап в І ОУ „Христо Ботев“, както и Милчо Манев – директор на Обединено училище „Христо Ботев“, село Макариополско. Наградата за педагогически колектив заслужи екипът на III ОУ „П. Р. Славейков“.

С грамота за образование и наука, в хуманитарната област, е отличена Михаела Станчева – ученичка в 7 „в“ клас в І ОУ „Христо Ботев“. В природо-математическата област грамота е връчена на Мария Георгиева, 11 „в“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“. В областта на изкуството грамотите са за Вяра Атанасова, 8 „г“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“, както и Йоанна Георгиева, ученичка в 11 „а“ клас във II СУ “Проф. Никола Маринов“. В областта на спорта е отличен единадесетокласникът в Спортно училище „Никола Симов“ Сали Салиев. В областта на професионалното обучение наградите са за Никола Райков и Явор Янков, и двамата ученици в 10 „а“ клас на ПТГ „Цар Симеон Велики“.

Наградите са регламентирани в Наредбата за символиката на общината, а номинации можеха да бъдат оправяни от граждански организации, съюзи и институции в сферата на образованието и културата. Отличените са избрани от две комисии, съставени от общински съветници и експерти от общинската администрация, след разглеждане на всички постъпили кандидатури.

Церемонията завърши с театралната постановка „Съвършената – Преподобна Стойна“ по едноименния роман на Неда Антонова.

Информация и снимка: Община Търговище

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!