BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обратен завой: ВиК се отказа да увеличава цената на водата

Жанета Панайотова, ВиК -Шумен

Ръководството на ВиК – Шумен реши да запази действащите цени на ВиК услугите в областта, обслужвана от дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на дружество само часове след като стана ясно, че водният оператор е поискал рязко увеличение на цената от 1 ноември заради поскъпването на тока.

Тази сутрин от ВиК публикуваха информация на сайта си, с която обявяват на потребителите, че са поискали от КЕВР увеличение на цената до 4,30 лв. на кубик. Информацията беше потвърдена пред Радиан.бг и лично от управителя на дружеството Жанета Панайотова.

Новината съвсем очаквано предизвика огромно обществено недоволство и стотици гневни коментари в социалните мрежи. Минути след 18 ч. от пресцентъра на ВиК разпространиха друго решение – няма да увеличават цената. „Цената на водата няма да бъде увеличена, независимо от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране“, се казва в съобщение до медиите.

„Ръководството на ВиК – Шумен взе решение да запази действащите цени на ВиК услугите, независимо от решението на КЕВР по предложението за тяхната актуализация. Дружеството изпълни своя регулаторен ангажимент да предложи корекция на цените на основание чл. 31, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги  и чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и във връзка с увеличение с над 30% на признатите разходи за сметка на непредвиденото и непредотвратимо увеличение с над 100% на цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса“, обясняват от пресцентъра на ВиК и дипълват изявление на Жанета Панайотова: „Няма да допуснем промяна на цената на водата, независимо от решението на КЕВР по нашето предложение. Ние разбираме отлично високата социална чувствителност на този въпрос, както и трудностите, които нашите клиенти понасят в резултат на безпрецедентната КОВИД – криза“, е заявила Панайотова, цитирана от пресцентъра.

От какво е предизвикан този безпрецедентен лупинг в позицията на ВиК-ръководството, можем само да гадаем. Възможно е да става въпрос за предизбороно снишаване и от Нова година отново да се върнем на стартова позиция с нови предложения за скок в цената. Впрочем, от ВиК не са обявили, че се отказват от исканото увеличение в бизнес плана си, според което следващата година цената на кубик вода трябва да скочи на 4,60 лв.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!