BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови противопожарни мерки в Шуменска област

Областният управител на Шумен Бейнур Ахмед със своя заповед от 15.07.2024г. разпорежда допълнителни мерки на територията на област Шумен поради високата опасност от пожари в региона в резултат на продължителното засушаване, екстремалните температури и наличието на вятър, съобщиха от администрацията. В заповедта се разпореждат следите мерки:

1. Забранява се изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама, ежедневно от 11:00 до 23:00 часа на цялата територия на област Шумен, считано от 15.07.2024 г. до второ нареждане.

2. Кметовете на населени места при обявен пожароопасен риск от високи температури, силен вятър и риск от бързоразвиващи се пожари на територията на област Шумен своевременно да информират местното население, земеделски стопани и работници, пастири, пчелари, посетителите и работещите в горските територии и в съседство с тях.

3. Кметовете на общини и кметства да заострят вниманието на гражданите при извършването на дейности по почистване на пасища, ливади, горски територии и дворове в населените места. При възникване на пожар незабавно да уведомят компетентните органи на тел. 112 като посочат точния адрес на пожара и при възможност да окажат съдействие за ликвидирането му.

4. Кметовете на общини да засилят контрола в земеделските земи за спазване на изискванията на чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи, а именно изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи.

5. Земеделските производители по време на жътвената кампания да използват земеделската техника, която отговаря на изискванията на производителя за безопасна експлоатация и осигурят пожаротехнически средства за първоначално гасене. Стриктно да се спазват изискванията на чл. 5 от Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, а именно житните култури да са разделени чрез пожарозащитни ивици от зелени култури .

6. Кметовете на общини да информират местното население за задълженията и мерките по защита на горските територии от пожари. Да създадат организация за участието на населението и създадените по смисъла на Закона за защита при бедствия доброволни формирования при гасенето на пожари в горските територии и земеделските земи.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!