BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Направете нещо наистина патриотично и човешко“. Демократична България призова Караянчева да свика парламента заради избирателите от чужбина

Демократична България депозира в деловодството на Народното събрание искане до председателя Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да бъде отменен таванът от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Според чл. 78 от Конституцията, председателят на парламента може да направи това по собствена инициатива.

Демократичното обединение депозира и законопроект за промяна на Изборния кодекс. С проекта се предлага да отпадне ограничението на избирателните секции, които се образуват в държавите извън Европейския съюз. Таванът от 35 секции ограничава възможността за упражняване на конституционно гарантираното право на глас на всеки гражданин, се казва в мотивите към законопроекта.

“Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България”, призова съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

“Г-жо Караянчева, не искате ли да приключите мандата на това позорно Народно събрание и своя доста унизителен за вас и за цялата Република мандат с нещо правилно? Свикайте Народното събрание, махнете това идиотско ограничение, така че да могат да бъдат открити толкова секции, за колкото са подадени заявления и хората да могат да гласуват, да имат право на България и да го реализират”, призова Христо Иванов и при посещението си в Кърджали ден по-рано.

Съпредседателят на Демократична България подчерта, че десетки хиляди българи в чужбина подадоха заявления за гласуване, но съществуващото ограничение за страните извън ЕС лишава много от тях от тази възможност. Само във Великобритания няма да бъдат разкрити около 50 секции, за които има подадени заявления, изчисляват от ДБ.

Христо Иванов посочи и кампанията на българи от САЩ „Имаш право на България“: „Вижте техните плакати и ако нещо е останало във вас гражданско, човешко, патриотично, свикайте Народното събрание и махнете това ограничение“, обърна се той и към премиера Борисов.  В същото време наши сънародници от САЩ обявиха, че планират да обжалват пред Върховния административен съд броя на избирателните секции за парламентарните избори. В САЩ са събрали заявления за гласуване, достатъчни за разкриването на 46 секции, но според Изборния кодекс, броят им е ограничен до 35. „Това е противоконституционно и не ни позволява да упражним правото си на глас, ще подаваме жалба и ще се борим за нашите права“, каза българка, която живее в Ню Йорк.

Васил Тодоров

„Тази година в чужбина са подадени 87 951 заявления за гласуване, което налага разкриването на повече секции. Трябва да гарантираме на всички наши сънародници конституционното им право на гласуване“, коментира и председателят на ДСБ – Шумен и кандидат за депутат Васил Тодоров.

Той изтъкна и факта, че отпадането на ограничението за броя на секциите има и противоепидемичен характер. „При повече места за гласуване, на хората няма да се налага да пътуват на големи разстояния и няма да се стига до струпване на много избиратели на едно място“, посочи Тодоров. Тези мотиви са заложени и в проектозакона на Демократична България за промяна в Изборния кодекс.

Пресцентър Демократична България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!