BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мътнобяла вода замърси язовир Шумен, източникът неизвестен

Експерти от РИОСВ – Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към Изпълнителната агенция по околна среда провериха състоянието на водите на язовир Шумен след подаден сигнал за замърсяване с мътнобяла вода от дъждовната канализация на ВиК-Шумен. При съвместната проверка в петък присъстваха и представители на водното дружество, който е стопанин на дъждовен колектор, вливащ се в язовира, съобщиха от екоинспекцията.

Взети са две водни проби от повърхностните води по заявка на БДЧР. Едната е от дерето преди вливане в язовира, а другата е от водния обект.  По заявка на регионалната екоинспекция е взета трета водна проба от отпадъчни води от дъждовния колектор на бул. „Ришки проход“, заустван към язовир Шумен.

Експертите провериха всички ревизионни шахти на дъждовната и на битовата канализация по булеварда, като при обследването не беше установен източникът на отпадъчните води.

Бяха дадени две предписания на ВиК за установяване и предприемане на мерки за предотвратяване на замърсяването на язовир Шумен посредством дъждовната канализация по бул. „Ришки проход“.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!