BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Момче срещна сестрите си в Деня на християнското семейство

Момче срещна двете си сестрички след едногодишна раздяла, научи trg. Събра ги тържество по повод Деня на християнското семейство в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив.

8-годишният Дани и каките му Марина и Анета са три от деветте деца във фамилия, която не може да се грижи за нито едно от тях и всички са настанени при приемни родители.

Аз съм в трети клас, похвали се Мария при срещата с брат си и сестра си. В оживения разговор тримата току се подканяха да говорят на български, вместо на майчиния турски.

Да се осигурят приемни семейства, които да отворят дома си за по две деца с родствена връзка помежду им, е едно от предизвикателствата в кампанията „Приеми ме с обич“.

В продължение на 3 месеца от юли тази година тя търсеше кандидати за приемници, за да отговори на потребностите в Пловдив – да се осигури грижа да малчугани от новородени до 3 г., дом за хлапета с увреждания, братя и сестри, които не могат да бъдат отглеждани в биологичните си семейства.

Проведени са 7 информационни срещи в различни общини, отчетоха от Областния екип по приемна грижа. Предстоят още 6. Има подадено едно заявление от родители, които искат да бъдат приемно семейство.

Към момента приемниците, при които има настанени хлапета, са 78, други 13 са свободни. Настанени са общо 81 деца, от които 58 са на възраст под 6 г. Заради дефицита на приемници за бебета има новородени, които са устроени чак в Рудозем, Нови пазар и Дупница.

Измежду седемте родилни отделения в Пловдив най-често казуси с необходимост за настаняване на изоставени деца възникват в УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Пловдив“.

Седемгодишната Рая дойде да танцува и рисува на празника за Деня на християнското семейство с червена дантелена рокля и с батко си Филип, който е на 10 г.

От година и половина те живеят в дома на Иванка Милева от Съединение, за която двамата са вече пето и шесто приемно дете. Когато влязохме за първи път, първо ни посрещна пинчерът Леонардо и започна да ни ближе, припомниха си децата.

Рая не е ходила на детска градина в „Столипиново“ и най-трудно й било да стане първокласничка, без да е била в подготвителна група. Филип пък е бил в начално училище в махалата, а после половин година в друго приемно семейство в Първомай.

С новата му майка Ваня цяло лято работили у дома. И още в първата седмица на тази година електронният дневник показал, че Филип е първенец по успех в настоящето си училище.

Със сестра му за първи път в живота си отишли на море – на лагер, организиран от Националната асоциация по приемна грижа.

„Най-тежкото в приемничеството е мисълта за бъдещето – сподели Иванка Милева. – Кога, къде и до кога са най-трудните въпроси.“ Макар че професионалните приемници в момента са на граждански вместо на трудови договори, на разположение 24 часа, без право на отпуск и болнични, Ваня твърди, че си струва.

„Удовлетворение носи да дадеш алтернатива на едно дете да види друга действителност“, казва приемната майка. На-трудно се наваксва в училище, защото дефицитите на децата са много, а там няма възможност за индивидуална работа.

Източник: Марица

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!