BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мозер: Промити мозъци! В шок съм от носталгията по соца

Бившият депутат и лидер на Българския земеделски народен съюз Анастасия Мозер представи в студиото на сутрешния блок на „Нова телевизия“ своята книга – „Щрихи от един живот в трудно време“, научи ТРГ.

Видната дама е преживяла три родни епохи – преди болшевишкия преврат, по време на комунизма и в демократична България.

„За жалост в България има много промити мозъци от пропагандата – и предишната, и след това комунистическата, защото това беше тяхното най-голямо оръжие. Аз и сега го виждам как, въпреки всичко, хората говорят неща, на които аз съм била свидетел и не мога да се съглася с тях – че преди това било по-добре, че сега е много зле. Не мога да се съглася с това, защото аз съм живяла преди това и как може да искаш да живееш в едно общество, в което няма свобода – нито на словото, нито на движението, нито на жилището ти, защото ние всички бяхме принудени и имахме право на половин стая“, каза тя.

„Нещата са се променили, смятам, че са към добро. С промяната на собствеността, например. Защото аз бих се учудила, ако утре нещата се върнат така, както бяха. Всички тези, които придобиха нещо благодарение на реституцията и на другото отношение към собствеността, защото връщането на частната собственост е един много важен елемент на прехода, не мисля, че те ще бъдат съгласни да се откажат от всички тези придобивки. И после – като влезеш сега в един магазин за храна има всичко.

Винаги съм се изумявала от носталгията на хората по онези времена. Тя е много криворазбрана. Защото аз не виждам какво искат – репресиите ли да се върнат, лагери ли да има, да се върнат затворите, в които вкараха хората, които бяха дисиденти и демократи. Това ли е което на хората им харесва? На мен не ми харесва“, категорична бе тя.

В шок съм от носталгията по соца

Преди да се оттегли от политиката, земеделката беше една от емблемите на дясното

Мозер се върна и към спомените си от своя път в политиката след 1989 г. „Синята коалиция ОДС е един от важните моменти в историята на България. Той не беше лесно постигнат, защото вечно имаше едни търкания, но нашата коалиция с демократичната партия, със Стефан Савов, беше нещо уникално. Ние работихме за демокрацията, а не за собствените си интереси и както казваше Савов сме яли много гущери, защото вечно се опитваха да ни пренебрегват, но важното е, че тогава се направи нещо много важно – ОДС дойде на власт с едно абсолютно мнозинство в парламента и тези законови промени бяха предприети. Това проправи пътя ни към ЕС“, каза още тя.

„Мисля, че навреме се оттеглих, защото политическият ландшафт се беше вече променил и аз не се вписвах в него. Аз исках да работя изцяло за хората. България върви напред, каквото и да казват хората. Надявам се, че тя ще продължи по европейския си път. И Европа трябва да направи някои промени, защото и там нещата се промениха, но връщане назад няма“, заяви Мозер.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!