BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Младежи от Търговище променят средата и мисленето чрез изкуство

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище в партньорство с фондация „Open Space” представят България в международен проект „Мистерията на изкуството и спорта“. Дейностите се провеждат в Амасия, Турция, по програма „Еразъм +“.

В продължение на десет дни, заедно с младежи от Италия, Испания, Латвия, Румъния и Турция, споделят интересите си в областта на изкуствата и спорта. Учат се как могат да са полезни за екипните взаимоотношения и интегрирането на хора със специални потребности.

Темите и дейностите отразяват общата загриженост към проблемите на младите хора.

„Опитваме се да стимулираме интереса и мотивацията на младежи със специални потребности към творчество” – сподели Анета Милева, един от ръководителите на българската група. „Организираме театрални работилници, правим кукли, хвърчила, учим се на езда, спортуваме. Невероятно е да виждаш как общуват младите хора. Те не се делят по държави, религия, език и още на втория ден падат всички бариери. Заедно организират културни вечери, танцуват.“

Обучението показва как всъщност живеем в свят без предразсъдъци. В действителност неприемането на другия, различния, е по-скоро наложен шаблон, отколкото реалност. Работният език е английски, което позволява на участниците да практикуват и развиват и езиковите си умения, допълни другият лидер на групата – Галин Господинов.

Учениците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ имат богат опит в международни младежки проекти и обмени, финансирани по европейки програми и това им помага да осъзнаят своята роля като граждани на Европа. На финала всички те ще получат Youthpass сертификати за участие с регистрационен номер от Европейската комисия.

/**/
Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!