BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Михаела и Максим, и тяхното „Ин и Ян“ със Симфониета-Шумен

Симфониета Шумен, Максим Ешкенази и Михаела Филева

Втора година Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази изнасят концерти с филхармониите в страната. Класическата и забавната музика отдавна си подадоха ръка за оригинални интерпретации. В нашия град те са за трети път и доказаха, че т. нар. семейни концерти са повод в залата да дойдат много деца с родителите си. На подрастващите разчитаме за публика на филхармонията. А и за музиканти, защото редиците на оркестрантите оредяват…

Темпераментен и духовит както винаги, Максим Ешкенази даде старт с увертюрата на операта „Крадливата сврака“ от Росини. Меломаните веднага я разпознаха, а диригентът бързо организира шуменци, за да извикат на сцената за първата песен Михаела Филева. Стройният й силует се появи в дълга синя рокля – като морето, което очакваме.

Михаела Филева излиза за първата си песен

Максим Ешкенази ни напомни, че сме в родния град на Панчо Владигеров. Така започна образователната част на музикалния спектакъл за най-малките. Подобно на проекта „Фортисимо клас“ на братя Ешкенази преди десет години, които изнасяха уроци и в Шумен. Максим каза: „Владигеров е един от най-великите български композитори, а може би и един от най-великите световни композитори. От неговата класично-романтична сюита ще изпълним „Менует“ и „Марш“. И макар френският танц да възниква преди 200 години, Владигеров му е дал балканска широта и пълнокръвно българско звучене. Не можеш да не го разпознаеш.

На сцената излезе Михаела Филева. След песента й „Инкогнито“ Макс Ешкенази застана сериозен и обяви произведение, с което ще отдадем почит на хората, които загубиха битката с Ковид 19 в пандемията.

Класика има и в българската естрада, която е в репертоара на младото поколение. Михаела Филева изпя песента „Замълчи, замълчи“ от филма „Любимец 13“ на Петър Ступел. Писана през 1958 г., изпълнена от Мими Николова, тя носи награда на първия фестивал „Златният Орфей“.

Максим Ешкенази научи децата да пляскат в различни динамики. След няколко репетиции беше обявен „Унгарски танц“ №6 на Брамс. Всички в залата се включиха под палката на диригента. И този път той доказа, че може да води оркестъра по ноти, а публиката – с емоции.

Розовият тоалет на Михаела Филева спря дъха му, когато отново се появи на сцената. Призна си го спонтанно. Тя изпя „Последни думи“ от новия си албум „Ин и Ян“.

Дъхът наистина спира от красотата и таланта в розово

Музикалната лектория продължи с представянето на струнните инструменти цигулка, виола, виолончело, кантрабас. Всички научиха какво е „пицикато“, кога се вика „браво“, кога се ръкопляска на класическите произведения.

Със следващото си изпълнение певицата призова публиката да стане и да танцува. Тя се развихри на сцената в дискотечен ритъм, за който беше облякла черен лъскав тоалет.

Оркестърът продължи темпото в по-класически стил – популярния кан-кан на Офенбах. Композиторът станал виновник за „развратното събличане“ на танцьорките на сцената през 1858 г. Днес произведението е в репертоара на всички оперети. Дори Максим Ешкенази направи танцови опити, а цигуларите организира за леко ставане по негов знак. Бурните овации дойдоха естествено и се чу първото масово „Браво!“.

С последното си изпълнение на Михаела отново покани публиката за танц от място. Максим с дискотечни стъпки обикаляше свободното пространство до нея. Все още има химия между двамата, от която е останала сценичната тръпка от партньорството.

Танци и аплодисменти от публиката

Гостите отправиха специални благодарности към Симфониета-Шумен. Максим Ешкенази отдаде чест на Станислав Ушев на пианото. Бяхме на концерт с двама диригенти.

За финал чухме повторно любимия кан-кан. Музикантите ни ваксинираха с настроение за месеци напред. Получихме програмата на Симфониета-Шумен за юни. Ще ни гостуват световно известни инструменталисти и певци. Пак ще има музикална лектория, но не за деца, а за възрастни: „Cherchez lа femme“ – за жените в музиката.

Да, и в изкуството има „ин и ян“ по законите на вселенската монада.  Музиката ни върна хармонията в човешкото общуване, която пандемията ни отне.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!