BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международна награда за Куклен театър Търговище

Спектакълът на Държавен куклен театър – Търговище „Фабрика за еднорози“, с автор и режисьор Ева Кьосовска, спечели наградата за иновативен спектакъл от 21-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

Журито, под председателството на Богдана Костуркова и членове Цвети Пеняшки, Аглика Олтеан и Джордже Кокош, избра да даде тази награда на търговищкия куклен театър, заради иновативните режисьорски решения, актуалната тема и посланията.

„Фабрика за еднорози“ разказва за откраднатите мечти – тема, която се появява в почти всички фестивални спектакли. Тенденцията е да се вниква в посланията и идеите и да не се подценява детето като зрител – коментираха критиците от журито. Те са категорични, че днешните деца реагират различно на света около тях и още преди да се научат да четат и да говорят, те вече могат да влизат в YouTube и да си пускат клипове.

За да отговори на тези очаквания, режисьорът на „Фабрика за еднорози“, Ева Кьосовска, се насочва към иновативния за българския куклен театър жанр „фентъзи“.

„Фабрика за еднорози“ е фентъзи с елементи на мюзикъл. Куклите са много футуристични и представят обобщени образи на “малките хора” и “големите злодеи”. Основният конфликт е между мечтите и страха, а посланието към малките зрители е да не позволяват страхът да управлява живота им – поясни режисьорът.

Снимка: Ева Кьосовска, личен архив

Снимка: Ева Кьосовска, личен архив

Пиесата е нова българска драматургия и разказва колко е лесно човек да жертва мечтите си и да се „продаде“. И в какво би се превърнал светът, ако хората спрат да мечтаят за възвишени, духовни неща и станат роби на материалното.

Режисьор е Ева Кьосовска, сценографията и куклите са дело на Крум Крумов, музиката на Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Микаела Кюркчиева, Моника Угренова, Цветина Иванова, Господин Динев – Дидо, Милен Алексиев.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!