BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР пусна „хвърковати чети“ да подменят личните документи

МВР се опитва да предотврати задаващото се напрежение и струпването на хора пред полицейските управления за смяната на около 2 милиона лични документи тази година, научи trg.

Затова започва да изпраща „хвърковати чети“ при служителите на по-големите фирми, за да ги улесни на място при подмяната на документите им за самоличност.

От пролетта се задават хаос и опашки пред полицейските управления, тъй като тогава изтича 10-годишната валидност на лични карти, паспорти и шофьорски книжки на милиони българи. През 2021 г. също трябва да бъдат сменени над 1.5 млн. лични документи.

В опит да предотврати напрежението вътрешното ведомство стартира засилена кампания по предсрочната им подмяна, като призова хората да го сторят до април-май, когато администрацията не е чак толкова натоварена. Освен на място в полицейските управления, те могат да го направят и по електронен път.

Очевидно призивите не са дали резултат, защото сега МВР включва и „мобилни екипи“. В Пловдив, например, новата акция стартира преди няколко дни в комбината за цветни метали край града, където работят около 2000 души. На място на работещите бяха попълнени нужните документи и им бяха взети биотричните им данни, за да бъдат издадени новите лични документи. Целта на услугата е да се намали напрежението по подмяната, обясни Костадин Марков, началник на сектор „Български документи за самоличност“ – БДС в Пловдив.

От ръководството на пловдивската областна дирекция на МВР са разпратени писма до всички големи предприятия в града и региона, в които им напомнят за подетата кампания за обновяването на личните документи, както и за възможността да се възползват от мобилните екипи. Освен личните карти и паспортите, при тези екипи могат да се сменят и шофьорски книжки.

Тези „хвърковати чети“ обаче ще бъдат на разположение само през януари, февруари, март и април, тъй като след това екипите трябва да са на място в РПУ-тата, за да посрещнат наплива. При нужда се предвижда екипите да могат да работят и през почивните дни.

Само в Пловдивска област през тази година трябва да бъдат подменени над 200 хил. документи за самоличност. От МВР припомнят, че смяната може да стане във всяко районно полицейско управление в областта, без значение от постоянния адрес на заявителя. Очаква се най-натоварен да бъде периодът юли-август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще е и краят на годината, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти.

Мобилни групи на МВР работят и в Хасково. Очаква се подобна кампания да има и в столицата, както и в други по-големи градове в страната.

dunavmost

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!