BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Махат КПП-тата на Гергьовден, отварят и заведенията на открито

Следобед на 6 май вероятно ще бъдат махнати КПП-тата в страната. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов, който заедно с шефа на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски представи мерките, обсъдени по-рано тази сутрин от Министерски съвет и НОЩ.

В момента юристите работят и утре сутрин ще има проектозакон, който ще послужи да се отмени извънредното положение, съобщи Борисов. Новият закон ще регламентира мерките, които ще продължават да се изпълняват и след свалянето на извънредното положение на 13 май.

Има единомислие за КПП-тата, които изиграха важна роля, заяви премиерът. Той съобщи, че „някъде следобед на Гергьовден“ ще бъдат махнати контролно-пропускателните пунктове.

Щабът и правителството са единодушни и за още едно облекчение – отваряне на заведенията на открито и тераси, като се спазва дистанция между клиентите. Правилата за отваряне на заведенията ще бъдат описани допълнително. Още днес ще подготвим заповедта, заведенията, които са готови, могат да почнат да работят, заяви Борисов.

Разрешава се и индивидуалният спорт на открито, след като бяха пуснати парковете, а от днес и планините.  Две неща обаче навсякъде трябва да се спазват – дезинфекция и дистанция, предупреди премиерът и напомни, че коронавирусът няма да отмине поне година-два, затова трябва да се научим да спазваме санитарни мерки.

От утре могат да започнат да работят и шофьорските курсове.

Ще бъде създадена и организация за учениците в 7 и 12 клас за провеждане на матурите.

Няма съгласие за отварянето на детските градини и ясли. Засега те остават затворени, защото и едно болно дете да има, това означава, че ще имаме епидемия, заяви премиерът.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!