BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Летящ старт на първия комедиен фестивал „Тодор Колев”, който обяви наградите

Журито на комедийния фестивал Тодор Колев

След седмица театрални вълнения и десет спектакъла на колективи от страната първият комедиен фестивал „Тодор Колев“ завърши. Журито с председател Албена Колева и членове Илия Виделинов – директор на ДКТ „Васил Друмев”, и Десислава Василева – драматург в театъра, обявиха наградите.

За цялостен спектакъл отличените са в две направления. За професионален: „Първият дневник“, режисьор Елица Костова и Павел  Емилов, City Mark Art Center; непрофесионален: „Диканка“, режисьор Мартин Киселов и Ева Данаилова, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

За мъжка роля наградата получава Любомир Желев за участието си в „Банкови кризи и наказания“, режисьор Теди Москов, Държавен куклен театър – Стара Загора.

За женска роля е наградена Мая Новоселска в пиесата „Дабъ дешил ине“, режисьор Теди Москов, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.

Мая Невоселска в пиесата Да бъдеш или не на Теди Москов

За режисура наградата е за Теди Москов за „Дабъ дешил ине“ и „Банкови кризи и наказания“.

За сценография имената са Лиляна Петрова и Павел Илиев за постановката  „Първият дневник“, Сити Марк Арт Център.

За музика наградата отива при Георги Георгиев за „Седемте стола“, режисьор  Дамян Тенев, Драматичен театър – Ловеч.

За дебют е отличен  актьорът  Тодор Коцев в пиесата „Диканка“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Журито подчерта, че фестивалът е реализиран благодарение на финансовата подкрепа на община Шумен, фирмите „Алкомет” и „Теси”. Министерството на културата не се е ангажирало.

Илия Виденлиев благодари на всички екипи и партньорства по време на фестивала. Творческата атмосфера е била изключителна за театралните трупи, а разговорите с гражданите на Шумен са потвърдили, че има нужда от този фестивал. Младите гледаха филмите с участието на Тодор Колев, създадени през минали век, но оставили трайна следа в българската кинематография, а той  завинаги ще бъде  „българския Чарли Чаплин”.

Директорът каза: „Усещането след края на фестивала е, че той се е получил три пъти по-добре от очакваното в началото. Има нужда от такъв фестивал. Целият този пълнокръвен образ на Тодор Колев, какъвто нямаме днес, е едно възпитание. Важно е да си спомняме за него и да говорим за него. Големите хора трябва да се помнят и за тях да има диалог със следващите поколения. Това ще ни движи нас като личности напред! С изключение на неделното представление, всички останали преминаха в препълнени зали и при изключителен интерес. Но въпреки това всички билети бяха разпродадени! Щастливо събитие е да си част от енергията на група млади хора, вдъхновени да правят комедиен театър. А на сцената бяха предимно млади хора. Публиката ни даде много, получихме заряд, за да бъдем със самочувствие”.

Илия Виделинов напомни, че комедията е по-стара от света. Хората имат нужда да се посмеят, да се получи провокация, а и жанрът се променя през последните десет години.

Албена Колева сподели с нас: „Едно от най-добрите неща на този фестивал е срещата с публиката, с младата публика, която изпълни салоните по време на фестивала. Той е и връзка между спомените за Тодор Колев и младите артисти и режисьори. Баща ми Тодор Колев бе много скромен човек и сега като ни гледа със сигурност ни се присмива, че правим фестивал на негово име. Но е сигурно, че ще го зарадва това, че фестивалът се провежда в неговия роден град. Аз се надявам този форум да има дълъг живот и следващите години да гледаме все по-добри представления. Аз съм родена също в Шумен и винаги ми е било приятно да се върна тук. Много от детските ми спомени са свързани с този град. Хората си спомнят с много добро чувство за Тодор Колев и аз това го знам. Те следят да не се изложа на сцена. Ако се представя добре като актриса, тяхната благодарност е десетократно по-голяма. Идват да ме поздравят, но веднага говорят за него. Той нямаше много награди от властта, защото доста се заяждаше с нея. Затова хората го разбираха и много го обичаха. Изключително благодаря на община Шумен! Все пак тук се е родил първият български театър. Традицията трябва да продължава и чрез този комедиен фестивал“.

Справедливо трябва да отчетем добрата организация на шуменския театър за фестивала. Много бяха безсънните нощи на колектива, но се получи истински театрален празник – комедиен, жив, пълнокръвен като сценична реализация. Даде ни много като зрители и като град, който иска да съхрани в нови форми театралната традиция. Фестивалът стартира успешно и ще е трамплин за нови творчески идеи. Ще си го чакаме всяка година по това време – горещо, но интересно. А от плаката ще ни гледа актьорът с „опасен чар”, но в никакъв случай „господин за един ден”. Недостижимият шоумен, за който още се разказват легенди…

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!