BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекарският съюз в Шумен против отпадането на хартиените рецепти

Лекарите от Регионалната колегия на БЛС в Шумен се обявиха категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. В позиция до здравното министерство и управителния съвет на съсловната организация, медиците напомнят, че бялата рецепта е символ на лекарската професия.

„Преминаването изцяло към е-рецепта ще затрудни лечението на пациента, ще се натоварят още повече спешните отделения и ще бъде отнето правото на една част от лекарите, пенсионери и такива, които нямат достъп до електронната система, да изписват медикаменти“, предупреждава шуменската колегия.

Според шуменските лекари, заложените промени в Наредба 4 за условията и  реда за изписване и отпускане на лекарства ще създадат още една пречка в своевременното лечение, ще увеличат още повече напрежението лекар – пациент и не на последно място ще са поредният удар по професията лекар.

„Ние не сме против дигитализацията или контрола върху изписването на медикаменти, но нека това стане без да се отнема правото на хартиена рецепта. Ние, лекарите, сме тези, които предписват медикамента, ние сме тези които познават здравния статус на пациента, алергиите му и придружаващите заболявания. Лекарят практикува професията си и извън кабинета си, по всяко време в денонощието и с отпадането на хартиената рецепта ще бъде нарушено това право, нещо повече, ще има ситуации, в които ще бъде поставен  в риск живота на пациента. За нас е недопустимо хартиената рецепта, изписана от нас, да бъде изпълнявана в съседни нам страни и невалидна в собствената ни страна“, се казва в позицията на шуменските лекари.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!