BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекари от Иран алармират: Covid-19 предизвиква и инсулт

Лекар невролог в Иран предупреди, че 25 пациенти с COVID-19 в една болница са получили инсулт, което показва, че вирусът играе роля в развитието на кръвни съсиреци, научи ТРГ.

Доктор Фарзад Ашрафи, който работи в болница в Тайриш, в северната част на иранската столица Техеран, заяви пред новинарски канал на местна телевизия, че близо половината от тези пациенти са на възраст под петдесет години.

Според Ашрафи има 1700 пациенти с COVID-19 в болницата в Тайриш.

Асоциация на лекарите в Иран, занимаваща се с инсулти, обяви увеличение на броя на инсултите в болниците наскоро. Иран има повече от 100 000 потвърдени случаи на коронавирус.

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването Киануш Джаханпур също каза миналата седмица, че здравните служители са получавали съобщения за „тромботични мозъчни атаки сред някои пациенти с COVID-19“.

В световните медии, от миналия месец има съобщения за това явление. Някои лекари казват, че може да има вирусна причина за образуването на кръвни съсиреци сред пациенти, пострадали от коронавирус.

Австралийската ЕйБиСи също съобщава за такива случаи. Томас Оксли, австралийски лекар, който сега е в нюйоркската болница Mt Sinai, каза на мрежата, че медицинската наука вероятно „е открила нов механизъм на инсулт“.

Д-р Оксли коментира, че вирусът може да взаимодейства със стените на кръвоносните съдове и бързо да развива кръвни съсиреци. Той добавя, че това „е нещо наистина ново в медицината“.

Иранските здравни служители не са публикували никакви изчерпателни данни за подобни случаи, освен доклада на болницата в Тайриш.

марица

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!