BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Красимир Якимов: 22 шуменски фирми са получили над 2,3 млн. лв. за енергийна ефективност от МИР

22 фирми от област Шумен са получили над 2,3 млн. лв. по процедура „Енергийна ефективност“ от Министерството на иновациите и растежа. Това заяви началникът на кабинета на министър Пулев Красимир Якимов в интервю за Радио Шумен, съобщиха от пресцентъра на министерството. От думите на Якимов стана ясно, че следващата събота (10.12.2022 г.) мобилната приемна на министъра и екипа му ще посети областта.

„С министър Пулев и екипа на министерството обиколихме над 25 области. По места се срещахме с представители на местната власт, бизнеса, работодателските организации“, каза Якимов. По думите му, целта на обиколката е да популяризира кандидатстването по Плана за възстановяване и структурните фондове на ЕС за българския малък и среден бизнес. Той поясни, че най-често задаваните въпроси са относно отворените процедури, тези, които предстоят и какви са условията за кандидатстване.

По думите му, кандидатстването става изцяло онлайн и даде пример с втората отворена мярка по линия на МИР от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“. „За нея са нужни само няколко електронни формуляра, а до момента подадените проектни предложения са над 4 500“, каза Якимов. Крайният срок за кандидатстване е 19 декември. По нея фирми могат да получат финансиране за изработка на онлайн магазини, сайтове, мобилни приложения, киберсигурност и др.

„По първата отворена процедура от ПВУ – „Технологична модернизация“, получихме над 2500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв., при очаквани 1200-1300“, посочи Якимов. Той допълни, че вече е извършен първият подбор на кандидатите и към следващата фаза на оценяване продължават 2 000.

На въпрос дали ще има забавяне на средствата по Плана за възстановяване  за България, Якимов отбеляза, че служебният кабинет е успял да подготви всички необходими законопроекти навреме и да ги внесе в Народното събрание. По думите му, приемането им е ключово за следващото плащане по Плана.

Якимов припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Той допълни, че се очаква одобрение до дни и на Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации.

Началникът на кабинета на министъра обяви, че до края на годината 600 млн. лв. отиват в малките и средни предприятия по четири процедури от ПВУ, а от януари 2023 г. над 5 млрд. лв. тръгват към фирмите по двете нови европрограми – ПКИП и ПНИИДИТ.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!