BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Конграчулейшънс! Протече и стълбището на Арена Шумен, мухлясалата мазилка вече се пропуква и пада

Арена Шумен, 22 март 2021 г. Мухлясали и изкъртени тавани под стълбището на Арена Шумен. Течът продължава и става все по-голям. По земята се виждат локвички от продължаващия теч. Снимки Радиан.бг

Където е текло, пак ще тече, казва старата поговорка. А многомилионната Арена Шумен, за която държавата и общината хвърлиха близо 13 милиона лева, доказва изпитаната българска мъдрост.

Красивата зала е гордостта на шуменския кмет Любомир Христов, който я нарече „Бижуто на Шумен“, но скъпото бижу имаше злощастието да протече след първия по-силен дъжд.  В края на юли 2018 г., само седмица след като премиерът Бойко Борисов тържествоно откри Арена Шумен, залата се наводни по време на дъжд, а коридорите и съблекалните плувнаха в 15 сантиметра вода.

Събитието беше увековечено от граждани, които в същото време бяха в залата на „туристически обиколки“, организирани от гордото кметство /повече тук/. След като възмутените шуменци пуснаха снимки на залетите коридори в социалните мрежи, общината прекрати „туристическия маршрут“ в Арена Шумен, а изпълнителят на обекта – строителният гигант Джи Пи Груп каза, че ще отстрани щетите за своя сметка. Обяснено беше, че виновникът за наводнението е преляла шахта в приземния етаж на залата, която не издържала на проливния дъжд. След инцидента фирмата обяви, че проблемът е отстранен, като е монтирана една възвратна клапа, „за да не се повтори това нещо“.

Две години по-късно започнаха да се забелязват следи от теч и по огромното стълбище към Арената – след дъжд под стълбите се образуваха локви, а мазилката започна да мухлясва и подпухва. Явно течът е още от началото на 2020-та, но заради пандемията залата беше заключена и никой, освен общинското предприятие ОЖИ, което я стопанисва, не знае какво се слючва вътре в сградата и дали и там няма течове.

Арена Шумен, 22 март 2021 г. Течът под главното стълбище е „скрит“. Снимки Radian.bg

Наводняващото се стълбище обаче ставаше все по-очевидно за гражданите и нямаше как да бъде скрито. През есента на 2020 г. залата беше снимана от тв екип на „Черната книга на правителственото разхищение“, в която Арена Шумен попадна като пример за неефективно харчене на публичен обществен ресурс /повече тук/. Екипът поиска да влезе в залата за снимки, но така и не беше допуснат вътре. Журналистите и представителите на немската Фондация за свободата „Фридрих Науман“, издаваща Черната книга, бяха прехвърляни от телефон на телефон между пресаташето на кмета и шефа на общинската фирма ОЖИ, всеки от които се оправдаваше с другия за забранения достъп до залата. В край сметка тв екипът така и не успя да влезе в Арена Шумен.

Тази зима проблемът със стълбището явно е станал още по-сериозен. Мухлясалата мазилка вече се кърпи и пада на големи парчета, установи проверка на Radian.bg. Наводнението се е разпростряло и е обхванало почти цялото стълбище, а общинската фирма ОЖИ явно се е опитала да скрие неприятната гледка, като е заградила подстълбищното пространство с високи преградни платна. През тях обаче може да се намерят пролуки, откъдето се вижда какво се случва „зад оградата“. А зад оградата се вижда мухлясал и изкъртен таван, ронеща се мазилка и локвички по земята, показващи продължаващите течове.     

Арена Шумен, 22 март 2021 г. Мухлясали и паднали тавани под стълбището на залата
Арена Шумен, 22 март 2021 г. Мухлясали и паднали тавани под стълбището на залата

Наводненото стълбище на многомилионната зала беше заснето вчера и от екип на обществената немска телевизия ZDF, воден от журналистката Брита Хилперт. Именно тя зададе въпроса към премиера Борисов за състоянието на медиите в България по време на срещата в Австрия на 16 март. „Свободата на словото е толкова свободна, колкото в други държави“, отговори ядосаният Борисов и определи въпроса на Хилперт като некоректнен.

Брита Хилперт, ZDF. Немската журналистка направи двучасови снимки за Арена Шумен и течащото стълбище на многомилионната зала. Днес Хилперт е във Велико Търново

Вчера немската журналистка дълго и озадачено разглежда течащото стълбище на Арена Шумен и не можеше да повярва, че една многомилионна сграда, строена с публичен ресурс, е в това състояние. „Как е възможно това, защо хората не са ядосани, защо държавата не прави нищо“, питаше журналистката. Въпроси, които и ние задаваме отдавна, но на които никой от властта не отговаря. Стопанинът на залата, шуменският кмет Любомир Христов, от повече от година е престанал да отговаря на критични журналисти и дори на въпроси, зададени на пресконференции, казва: Аз на вас не искам да ви отговарям и няма да отговарям!

Същото поведение „спазва“ и неговата говорителка Роза Енчева, която получава заплата като пресаташе на общината, а не като личен пиар на кмета. Г-жа Енчева обаче си позволява безнаказано да лишава от информация критичните медии и просто отказва да им праща прессъобщения за работата на общината, разбира се, с благословията на шефа си.

Та немските журналисти има още много да се чудят за „свободата на медиите“ и на всичко възможно в България, но това е друга тема….

Дияна Желязкова

   

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!