BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кога ще ни удари водната криза? Яз. „Тича“ продължава да намалява, но май никой не знае точното му състояние

Снимки на Д. Драев показват колко се е отдръпнал язовирът през последните дни

Кога ще ни удари водната криза? Кога нивото на язовир „Тича“ ще падне до санитарния минимум и ще остави на сухо жителите на три града – Шумен, Велики Преслав и Търговище? Изглежда, че никой не знае точното състояние на водоема, който продължава да губи обема си.

Проблемът беше обсъждан на днешната сесия в Шумен и съветниците в крайна смета приеха една политическа декларация, изразяваща тревогата им. Декларацията е адресирана до министъра на околната среда и водите Емил Димитров по повод разрешените от него водни количества от яз. Тича за напояване на земеделски площи.      

Съветниците предупреждават, че ако водата от язовира се използва и за напояване, това увеличава риска от хуманитарна криза за населението. Според общинския съвет, трябва да се търсят алтернативни източници за напояване на земеделските площи.

В момента в язовир „Тича“ има 159 милиона куб. метра вода, от които полезният обем е 119,6 милиона, заяви управителят на „Напоителни системи“ – Шумен Христо Николов, към когото имаше много въпроси от съветниците.  По традиция от язовира се използват около 30 милиона за напояване годишно, но заради намалелият му обем миналата година количествата са били ограничени до 15,9 милиона кубика. Тази година се предвижда още по-драстично редуциране и за целия сезон са предвидени 8 милиона кубика, които ще се пускат само на регистрирани земеделски производители, каза Николов.  Той посочи, че при липса на напояване и провал на земеделския сезон, това ще засегне над 1000 семейства в региона.

Николов заяви, че наличните водни маси в язовира към този момент са достатъчни за питейно-битово снабдяване на Шумен, Търговище и Велики Преслав и за предвидения напоителен сезон. Няма опасност водата да свърши и градовете да останат без питейна вода, беше категоричен управителят на Напоителни системи.

Общинският съветник Добромир Драев обаче оспори тези твърдения. При посещение на място вчера Драев е установил, че язовирът се е дръпнал с метър – метър и половина навътре само след три дни работа на напоителния канал.  „Не знам колко вода сте изпуснали, не знам и как я измервате.  Но напоителните канали са разрушени и загубите на вода по тях са огромни, вероятно са 100 процента“, обърна се Драев към шефа на Напоителни системи. И определи като „ужасно опасен“ начина на работа на дружеството в този момент. „Напоителни системи“ не може да си позволи да полива, при положение, че от две години ви сигнализират за лошото състояние на каналите, заяви Драев.

Той оспори и данните за обема на язовира. По негова информация мъртвият обем на язовира е мерен за последно през 80-те години и не е 40 милиона кубика, както се приема. Ние не знаем колко е истинският мъртъв обем, вероятно е по-голям, заяви общинския съветник. „Говорим за опасност от хуманитарна криза. Трябват ни точни данни, за знаем кога ще изпаднем в криза. Аз смятам, че ние вече сме в криза, а вие ще ни довършите“, обърна се Драев към шефа на Напоителни системи.

Според общинския съветник, обществото не трябва да страда заради една група земеделски производители. По-добре „Напоителни системи“ да платят компенсации на земеделците, вместо да се изправим пред хуманитарна криза, смята Драев.

При обсъждането на проблема отново беше поставен въпроса за алтернативни източници на водоснабдяване в Шумен. Осемте стари сондажа в землището на Мътница не са в експлоатация от 1996 г. и не е правено проучване за тяхното състояние, обясниха от ВиК – Шумен. Дори и да се възстановят, те ще осигуряват от 25 до 30 % от водоснабдяването на Шумен, предупредиха от дружеството. Сумата за възстановяване на тези кладенци вероятно ще е около 15 милиона, заяви кметът Любомир Христов и се обърна към съветниците: Ако кажете да теглим заем 15 милиона, теглиме! На една от последните си пресконференции обаче досегашният шеф на ВиК – Шумен Илиян Илиев каза, че възстановяването на кладенците ще излезе не повече от 7-8 милиона лева.

Иначе кметът продължава да държи на системата „Дунав“, която ще бъде финансирана от правителството. При най-добро стечение на обстоятелствата, завършването на този водопровод ще стане „в близките две години“, каза Любомир Христов, попитан кога можем да чакаме вода от тази система.

За толкова време се предвижда и изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Пак при най-добро стечение на обстоятелствата. Така че за гражданите остава да преживеят някак си следващите две години. Да се молят да има вода в язовира, да не стават аварии по водопровода и неизбежните „сухи режими“ заради повредите да продължават не повече от денонощие…

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!