BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кога и как е възникнал Търговищкият панаир

Най-ранните сведения за Търговищкия панаир са от средата на 18 век. Различни предания разказват, че в първите дни на май в Ески Джумая (дн. Търговище), се събирали хора от целия регион и организирали конни надбягвания т. нар. кушии. Те се редували с угощения, пехливански борби и увеселения, които продължавали цяла седмица.

През годините започнали да идват все повече хора. В почивките между надбягванията те договаряли замени и продажби на жребци и кобили. Покрай конете посетителите на кушията започнали търговия и с едър и дребен рогат добитък, която особено се засилила след появата на прекупвачите на едро. Постепенно се включили производители и търговци на селскостопански произведения, започнали да изнасят за продан стоката си и занаятчии от града: сарачи, грънчари, абаджии. С времето запристигали търговци от близо и далеч, за да предлагат стоките си. В един момент събитието станало толкова голямо, че не се събирало в града. Местните потърсили съдействие и помощ от русенския валия Мидхат паша. Той дал разрешение и определил мястото на панаирното градче да бъде на 2 километра северно от града.

Българският пазар

Българският пазар

То било забележително по размерите си, дори и за днешните схващания. Територията на панаира била разделена от “улици” на 23 правилни четириъгълника – “квартали”. Във всеки квартал имало по 46 места за дюкяни от по 40 кв. аршина. Местата покрай оградата (144 на брой) били по-големи – по 96 кв. аршина. Общият брой на дюкяните достигал 1202, изградени еднообразно от камък, кирпич и дървен материал и покрити с керемиди. Мидхат паша искал в центъра да се изгради джамия и кервансараи в четирите ъгли. Идеята му не намерила реализация. В източната част на панаира се намирал ханът на Алекси с гостилница, 40 стаи за нощувка и обори за добитъка. Имало няколко кладенеца и фурни за хляб.

Въпреки че конните състезания се провеждали до към 1840 г, останала жива традицията панаирът да се нарича “кушия” и да започва с т. нар.“хайван пазар”, който дава сериозен тласък за развитието на скотовъдството в региона. Дори по резултатите от него се прогнозирал и стокооборотът на целия панаир.

Провеждането на Ескиджумайския панаир прекъснало по време на Руско-турската освободителна война и последвалите я съдбовни за България исторически събития. По време на отстъплението на турските войски, населението на града и многобройните бежанци станали жертва на башибозушко клане, обири и насилия. Опожарени били българската махала по десния бряг на р. Врана, градската чаршия и панаирното градче. Загинали около 500 мирни жители, изгорели десетки къщи и над 400 дюкяна и складове със стоки.

Но още в началото на 1880г. финансовият министър на Княжество България, Григор Начович, внесъл предложение за възстановяването на панаира. Княжеският указ, с дата 10 януари 1880 г., постановява да се провежда ежегодно “търг” в Ески Джумая. Определена била и дата за откриването му – 1 май (14 май по нов стил) и продължителност – 8 дни. Русенският губернатор бил задължен да увеличава полицейската и военна власт в града през това време, а за изпълнението на указа отговарял лично министърът на финансите.

Такава, накратко, е историята за началото на Търговищкия панаир – традиция, продължила повече от две столетия.

Използвана е информация от вестник “Ески Джумайский панаир” – извънредно издание на Варненския научно-технически музей от м. май 1994 г. В него, под редакцията на Св. Божинов, М. Жечева, Св. Аврамова, П. Стоянова са публикувани за пръв път много исторически източници по темата, неизвестни дотогава на широката публика. Подробна информация ще намерите и на сайта на Община Търговище www.targovishte.bg

Снимките са на РИМ – Търговище

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!