BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът като рекламен агент на частна фирма, води съветници и журналисти на образователен тур за боклука

Сн. скрийншот ТВ Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ организира днес рекламна обиколка на завода за преработка на отпадъци в белославското село Езерово, за да покаже колко полезна е подобна инсталация и /вероятно/ с подтекста колко прекрасна работа ще свърши едно подобно заводче в шуменския квартал Дивдядово. Самият Христов обяви идеята си за такава рекламно-образователна екскурзия по време на последната сесия, на която съветниците отхвърлиха предложението му за продажба на общински терен в Дивдядово, където да се направи предприятие за сепариране и компостиране на битови отпадъци. Ядосан, градоначалникът първоначално декларира пред съветниците, че „вече спира да се занимава с боклука“, но паралелно декларира и противоположното намерение: „ще ви заведа в Езерово да видите колко добре е организирано всичко“.

И днес с публични средства кметът заведе определени общински съветници и избрани журналисти до белославското село, където община Шумен смята да си извозва битовите отпадъци. Срещу солидната сума от над 3 милиона лева годишно. Които от следващите години вероятно ще се отразят и върху такса смет, защото някой трябва да ги плаща тези пари, но това е следваща тема за следващия кмет.

Естествено, журналисти от сайта Радиан.бг не бяха информирани за рекламния тур в Езерово, вероятно за да не разваляме приповдигнатото настроение на кмета и екипа му с „неподходящи“ въпроси. За беда на кмета, и без нашите питания усилията му са останали неразбрани от общинските съветници.

„Никой не разбра за какво беше тази среща.

Съветници, заедно с журналисти и с кметската администрация разгледахме завода, който наистина работи добре. Но все пак не можахме да разберем поради каква причина бяхме поканени от кмета да видим този завод. Предполагам, че е тип рекламна обиколка“, коментира общинският съветник Добромир Драев. Той уточни, че съветниците са били поканени от кмета с официални писма, след това заедно с журналистите били превозени до Езерово с автомобили на общината.

На последната сесия кметът Христов внесе докладна записка с предложение да се продаде общински терен в Дивдядово, на който в срок до 3 години купувачът да изгради инсталация за сепариране и компостиране на битови отпадъци. Мнозинството обаче отхвърли предложението му с мотива, че подобна инсталация трябва да бъде общинска и да не зависи от частни интереси.

Председателят на групата на БСП Данаил Данчев изрази сериозни опасения от подобна сделка. „Това е един от последните общински имоти с подобно предназначение и общината не трябва да го продава, а да търси собствени средства и европейско финансиране, за да изгради собствена сепарираща инсталация“, коментира Данчев. Той подчерта, че общината задължително трябва да има участие в подобно предприятие, за да не се допуснат други дейности в него. Данчев явно имаше предвид страховете на местните хора, че в такава инсталация ще се горят отпадъци.

Председателят на групата „За Шумен“ Добромир Драев също посочи много неясноти покрай предложението на кмета. „Главният въпрос е защо общината не направи сама тази инсталация? В противен случай община Шумен ще стане заложник на една частна фирма, което е грешен подход. Такава инсталация трябва да бъде общинска, иначе общинските съвети след нас ще гласуват едни невероятни средства, за да може шуменци да си преработват боклука“, коментира Драев.

Днес, след рекламната обиколка, той отново повтори тезата си. „Да, в Шумен трябва да бъде изградена сепарираща инсталация, но тя трябва да бъде 100 процента общинско предприятие. Този тип услуга по никакъв начин не трябва да бъде обвързана с финансовите интереси на частни фирми“, категоричен е Драев.

Как беше осигурен „терен“ на частния инвеститор

Усилията в подкрепа на частните инвестиции за боклука изглеждат най-малкото смущаващи на фона на проваления общински проект точно за тази дейност. Само преди 3 години община Шумен загуби с гръм и трясък европейско финансиране за 14 милиона лева именно за изграждане на инсталация за сепариране на отпадъците. При това общината беше похарчила над 400 000 лв. за изработката на проекта, а спечелването му беше гарантирано, защото средствата се разпределяха от МОСВ целево именно за подобни общински проекти. Само че в последния момент проектът беше провален, защото кандидатстващата организация – общината, не отстрани в срок някои неточности.

Малко по-късно за същата дейност се появи частен интерес – печално известните германски инвеститори, които искаха да строят завод за изгаряне на отпадъци край Дивдядово. Според проекта, те щяха да извършват и сепариране на боклука. Кметът и целият му екип застанаха плътно зад инвеститорите и обявиха подкрепата си за тях. След граждански протести обаче идеята се провали, а община Шумен остана без възможност за сепариране на отпадъците.

Сега отворената от общината „пазарна ниша“ пак привлича частен интерес, който отново получава подкрепа от кмета.

Попитан на последната сесия за „смущаващата поредица от предходни събития“, при които общината се изтегли и осигури терен за частни инвеститори, кметът Христов си изми ръцете с регионалното сдружение по отпадъците, което било взело колективно решение за спиране на европейския проект. Само че тогава именно община Шумен беше официално натоварена от сдружението да работи по проекта. Има го записано и в решенията на общинския съвет, който възлага на кмета Христов да организира разработването и внасянето на проекта.

Последваха обществени поръчки за предпроектни проучвания, за които общината похарчи над 400 000 лв. Впоследствие беше потвърдено и от финансовия контрол, и от Специализираната прокуратура, че при провеждането на поръчките има нарушения, но виновни лица така и не бяха открити.

Е, избраните фирми си взеха 402 000 лв. и общинската дейност по проекта приключи дотук. Самият проект така и не беше внесен в срок в МОСВ и отпадна от финансирането. „Днес общинският съвет трябва да замести провалената общинска инсталация с частен инвеститор, който ще върши същата дейност. Така шуменци ще плащат огромни средства на частна фирма. Не е ли страхотен замисъл!“, иронично коментира по този повод Камен Андонов на последната сесия.

Така сагата с шуменския боклук продължава. А въпреки драматичните заплахи на кмета за изчерпващото се шуменско сметище, общината продължава да приема боклука на Търговище. И шуменци, при наличието на собствено депо, ще си извозват отпадъците в Езерово. Срещу 3 милиона лева годишно…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!