BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кирил Петков и Асен Василев в Шумен: Трябва да спрем ограбването на страната и ще има пари за всичко!

Отборът на промяната пристига в Шумен

На първо място трябва да спрем корупцията, трябва да спрем ограбването на страната и ще има пари за всичко – така виждат основната си задача съпредседателите на коалиция „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, които днес посетиха Шумен и дадоха старт на предизборната си кампания в региона. Въпреки лошото време, десетки шуменци очакваха Отбора на промяната пред Драматичния театър.

„Ние не сме дошли да се правим на политици, а сме сме тук да решаваме истинските проблеми“, заяви пред журналисти Кирил Петков. И допълни, че идеята на предизборните обиколки не е „да казваме на хората какво ще правим, защото хората са ни чували достатъчно“. По-важното е ние да ги чуем какво мислят, така че да сме максимално актуални и да решаваме истински проблеми, коментира Петков.

Той оцени досегашните срещи в страната като изключително позитивни и препоръча на колегите си политици по-често да обикалят регионите. „Най-добрата информация може да се получи, когато си говорите с хората на улицата. Затова ние сме тук, в центъра, зад нас няма големи зали и микрофони, просто идваме и говорим с хората“, каза Кирил Петков.

И посочи, че при всички срещи се виждат две неща: надеждата и истинските проблеми на хората. „На много места ни казват: вие сте последната ни надежда!“, обясни съпредседателят на ПП и си пожела Отборът на промяната да оправдае очакванията на гражданите. Другото ценно от срещите е, че всеки си казва проблемите на местно ниво, които няма как да ги чуете от София, трябва да сте тук, да си говорите с хората, коментира Кирил Петков.

Кирил Петков, Антония Димитрова и Асен Василев на откриването на предизборната кампания в Шумен

Той представи три ясни и категорични приоритета на политическата формация: спиране на корупцията, здравеопазване и образование. „Визията ни е еднаква за всички региони  – на първо място спиране на корупцията! Тук отдавна трябваше да се е случила пречиствателната станция, но не е станала. На друго място ще е язовир, на трето място – път. Забавянето и оскъпяването на всички тези обекти вървят ръка за ръка с корупцията. А спирането на тези течове ще ни даде много повече ресурси за много повече инвестиции“, категоричен е Кирил Петков.

Навсякъде в страната има големи проблеми със здравеопазването и образованието, подчерта съпредседателят на ПП. „Не е нормално хората да ходят в други градове при сериозни заболявания или децата да вземат частни уроци, за да получат добро образование“, коментира Кирил Петков.

В държавата има страшно много пари, въпросът е да ги използваме правилно – така бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев посочи изхода от кризата. „Видяхме, че за около три месеца успяха да се съберат 2,5 милиарда лева повече в бюджета. И това стана като започнахме да си събираме данъци и спряхме течовете там, където успяхме. На годишна база това са 8 милиарда лева повече“, посочи Асен Василев. И припомни, че с тези пари парламентът актуализира бюджета и повиши пенсиите. „Знаете, че от 25 декември влизат постоянните увеличения на пенсиите през коефициента за заетост и добавките до линията на бедност, така че като поскъпва животът, добавките ще се вдигат автоматично“, каза Василев.

И даде пример какво е било ограбването на държавата и от какво са били лишавани гражданите. „Осем милиарда – това са две магистрали „Хемус“ открай докрай, това е размерът на кражбите! Магистрала „Хемус“ може да се построи с тези пари два пъти за една година“, изчисли бившият финансов министър.

Според него, ако тези пари влязат в образованието, в здравеопазването и в регионите, ще се решат много проблеми. „Не трябва да вземаме допълнително дългове, не трябва да увеличаваме данъците! Просто трябва да спрем това безобразно ограбване на страната и пари ще има за всичко!“, категоричен е Асен Василев.

Най-малкият фен идва с цвете

На въпрос колко време е необходимо, за да тръгне страната напред, Василев обясни, че ефектът ще се усети още през първите месеци. „Ние го видяхме – за 4 месеца имаме 10 процента икономически растеж. В момента, в който тези пари започнат да влизат в икономиката, когато фирмите се успокоят, че никой няма да им иска рекет и няма да ги краде, нещата ще тръгнат. Това няма да е едно чудо от раз, но насочвайки тези пари в здравеопазването, в образованието, при пенсионерите, в истинска инфраструктура – която не е само магистралите, а и тунелите под Шипка, и нови мостове на Дунав, и свързването на Северна България, това ще донесе ново раздвижване. Това само по себе си носи растеж и допълнителни инвестиции, което позволява и по-добри заплати“, коментира Асен Василев.

Разговори с граждани на Шумен

„Радвам се, че нашият водач в Шумен е учител. Препоръката, която ми беше дадена за нея, е че тя наистина много милее за образованието“ – така Кирил Петков представи пред журналисти водача на листата на ПП в Шумен Антония Димитрова, начален учител в 70-то основно училище в София по програма „Заедно в час“. „Нашите водачи основно са от градовете, в които са издигнати. Това за нас е важен критерий, защото е друго човек да знае местните проблеми, роднините и семейството му да са тук, тогава има друго ниво на ангажираност“, коментира в тази връзка Кирил Петков.

Самата Антония Димитрова посочи няколко основни приоритети в работата си като народен представител. „За нас тук е много важен проблемът със скъпата и замърсена вода. За всички шуменци е важно и да се запази растителността и дърветата, тъй като има много случаи на изсичане на здрави дървета. Друг проблем е демографският срив“, посочи Димитрова и даде пример как се е обезлюдил Шумен за 10 години. „Когато учих тук журналистика преди 10 години, градът беше толкова динамичен, имаше толкова много хора. А сега, връщайки се след 2 години в София, виждам, че младите хора ги няма. Моите съученици са в други градове и други държави. Затова трябва да мислим за национални политики, които да върнат младите хора тук, в градовете“, подчерта водачката на листата.

Пресцентър Продължаваме промяната

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!