BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как областният на Разград беше на път да измести водача на листата на ГЕРБ

Гюнай Хюсмен посреща Десилава Атанасова в кабинета си в областната управа. Сн. областна администрация

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, втори в листата на ГЕРБ, беше на път да измести водача Десислава Атанасова и да стане депутат. Не му достигнаха само 178 гласа.

Хюсмен е събрал 5 359 лични преференции на изборите и прескача 7-процентовия праг за размествания в листата, а Атанасова има 1 136 преференции, показват окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Атанасова обаче, като водач, добавя към личния си резултат и подадените за ГЕРБ бюлетини без преференции, които са 4 401. Така крайният актив на Атанасова става 5 537 гласа, със 178 повече от областния управител на Разград.

Междувременно, преди обявявяването на окончателните резултати, в местна медия се появи неофициална информация, че Гюнай Хюсмен е успял да измести Атанасова от челното място в листата. Областният управител на Разград вече има опит в успешната реализация на битката за преференции – през 2014 г. той беше осми в листата на ДПС, но успя чрез 6 000 преференции да изпревари втория в бюлетината и да влезе в парламента. Заради това той беше наказан с изключване от ДПС, но остана независим депутат и по-късно се присъедини към ГЕРБ. Сега 178 гласа не му стигнаха да направи втори подобен „удар“.

На парламентарните избори ГЕРБ е втора политическа сила в Разградска област след ДПС, но е рекордьор по преференции – цели 7 272.

Победител в Разград е Движението за права и свободи, което има 40,08 % – 20 928 гласа. Втората партия ГЕРБ е с почти двойно по-нисък резултат – 22,35 % и 11 673 гласа.  На трета позиция е БСП с 9,61 % и 5 019 гласа. Четвърти е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 9,01 % и 4 705 гласа. Пети е обединението Демократична България, което прави силно представяне в Разград със 7,51 % и 3 924 гласа. Изненадващо добре в региона се представят и Републиканци за България с 2,09 % и 1 090 гласа. На седмо място е Изправи се! Мутри вън! с 1,98 % и 1 035 гласа.

Разградска област е с 4 депутатски мандата. Окончателното им разпределение ще стане ясно до утре, но по предварителни прогнози се очаква ДПС да вземе два мандата, а ГЕРБ и БСП – по един.    

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!