BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каква е разликата между евтините и скъпите наргилета?

Изобилието от наргилета с различни дизайни, от различни производители и съответно на различни цени е невероятно. Вече сме говорели за това, как да изберете добро наргиле. Сега е моментът да разберете, по какво се различават евтините наргилета от скъпите.

Каква е разликата между евтините наргилета и скъпите – вижте тези разлики

Днес решихме да поговорим за разликата между евтини и скъпи наргилета в малък списъчен формат. Ето, защо избрахме да сравнихме наргилета от двете категории, според най-важните критерии. Сега ще обсъдим актуален въпрос и ще разберем основните разлики между евтините и скъпите наргилета. Ще научите, какво оказва влияние, върху цената на наргилето и ще видите ясно разликата между двата сегмента.

Преди това, нека отбележим, че в контекста на тази статия изразът „евтино наргиле“ не е равносилен на „лошо наргиле“. Говорим за нискокачествени наргилета, сглобени от опасни материали и следователно с изключително ниска цена.

По същия начин „скъпо наргиле“ не означава „най-добро“. За всичко това ще узнаете малко по-късно.

Каква е разликата между скъпо наргиле и евтино?

Скъпите наргилета са изработени от висококачествена, първокласна стомана. Има наргилета от стъкло, наподобяващи изящни вази. Евтините наргилета са ниски и с една тръба. Изработват се от по-евтини и не толкова качествени материали.

Ако алуминият запази първоначалния си вид поне известно време, след постоянен контакт с вода, тогава неизвестната сплав рискува напълно да се съсипе, само след няколко употреби на наргилето. Следователно в този случай ниската цена изобщо не се оправдава. Тогава е по-добре е да инвестирате в по-издръжлив модел.

Материалът на маркуча е направен по същия начин и представлява кожен маркуч с пружина вътре. Нека обясним защо това е лошо. Кожата има нужда от силно изплакване. При вътрешната пружина обаче няма да е лесно. Честото миене ще доведе, тя да ръждяса, което само ще влоши вкуса на пушенето. Ето, защо производителите на наргилета препоръчват възможно най-малко да се мият кожените маркучи от евтини наргилета. Съвременните и скъпи модели са снабдени със силиконов маркуч за наргиле, често с покритие Soft Touch. Силиконът не се страхува от вода и може да се мие при всяка употреба.

Материалът на тръбата  трябва да е неръждаема стомана, мед или месинг. Позволени са и други видове метали, но тези три се оказват най-качествени и най-популярни. Има и отлични опции от сплав на метали. Такива, нямат нищо общо със сплавите на евтините наргилета. Те включва неръждаема стомана, смесена с месинг и други метали. Този материал не води до образуване на ръжда, гниене и няма да навреди на основната част от наргилето, поради надеждността на материала.

Височината на евтино наргиле, като правило е 25-30 см. Това ни казва, че димът не може да се охлади правилно, така че получаваме топъл, не много приятен дим. Височината на наргилето трябва да е между 50 и 70 см. Високото наргиле също няма да е евтино, дори само защото се използва повече материал за производството му. Може би тази точка е основната при отговора на въпроса: „Каква е разликата между малко и голямо наргиле?“

Цялостната чашка на евтино наргиле е изработена от керамика и е с твърде малък обем, което няма да ни позволи да получим достатъчно дим при пушене. Освен това керамичните чашки не са известни с доброто си разпределение на топлината, което означава, че самият тютюн (вкус за наргиле) ще изгори много пъти по-бързо, отколкото в глинен съд.

Този момент е особено забележим при евтините китайски наргилета. Това се дължи на прекалено тесния диаметър на маркуча и тръбата, което прави всяко всмукване и може да е особено трудно за начинаещите пушачи на наргиле. Дискомфортът по време на пушене няма да се забележи само от човек, който не знае, какво е добро наргиле.

Разликата между различните наргилетата

В началото споменахме, че невинаги високата цена е гаранция за качество. Тук е мястото да отбележим, че ако похарчите повече, също няма да имате гаранция, че няма да попаднете на дефектен продукт. Бъдете внимателни, когато купувате. Не купувайте от непознати магазини в интернет.

Какво наргиле да вземем тогава?

Вече има голям набор добри наргилета от неръждаема стомана на пазара. Днес много производители създават продукти с високо качество и издръжливост.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!