BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И кметът на Мараш остава на поста си, ОИК отхвърли искането за предсрочно освобождаване

Кметицата на Мараш Красимира Минкова /вляво/

Кметът на Мараш Красимира Минкова, срещу която ОИК започна производство за предсрочно прекратяване на пълномощията, остава на поста си. Снощи общинската избирателна комисия с 6 гласа „за“ и 6 „против“ е отхвърлила проекторешението за отстраняване на Минкова от поста й. За вземането на такова решение са необходими две трети от гласовете на ОИК.

Кметът на Мараш, подобно на кмета на Мадара Неделчо Неделчев, беше обвинена в конфликт на интереси, тъй като след встъпването си в длъжност не се е отписала от Търговския регистър като член на управителния съвет на местната потребителна кооперация „Съгласие“. През февруари председателят на общинския съвет Красимир Минчев сезира ОИК със сигнал за нарушението и поиска комисията да се произнесе по случая.

При проверката се установи, че Минкова е подала в срок заявление до кооперацията за освобождаването й от управителния съвет. Отделно в ОИК-Шумен е постъпило заявление от Богомил Стоянов Савов-председател на Потребителна Кооперация „Съзнание“, в което заявява, че от кооперацията са предприети всички необходими действия, съобразно закона за освобождаване на Красимира Спасова Минкова като член на УС на кооперацията. Търговският регистър обаче е  постановил отказ за вписване на промяна в обстоятелства, тъй като не е проведено редовно свикано общо събрание на кооперацията.  Впоследствие беше свикано събрание на кооперацията за 11.03.2020г.

Красимира Минкова обаче не беше подала в предвидения 30-дневен срок писмено уведомление по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, с което да декларира пред общинския съвет, че е изпълнила задълженията си.  На базата на тези формални нарушения и въз основа на сигнала от председателя на Общинския съвет, ОИК – Шумен образува производство срещу Минкова за предсрочно прекратяване на пълномощията й.

Кметът на Мадара обжалва решението, а междувременно към момента на подаване на възражението тя вече беше заличена като член на УС на кооперацията.  На проведеното снощи заседание, членовете на ОИК отхвърлиха проекторешението за отстраняването на Минкова от длъжност, тъй като не беше постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете на присъстващите членове.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!