BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изгониха журналист от среща за водата, натискат кметовете да приемат бизнес плана на ВиК – Шумен

Единственият журналист, оказал се на ключова среща за проблемите на ВиК–Шумен, беше изгонен от залата на областната управа с мотива, че разговорите били закрити за медиите.

В този час при областния управител Христо Христов се обсъжда горещия въпрос за бизнес-плана на ВиК – Шумен, който предвижда драстично поскъпване на водата през следващите 5 години. Срещата е инициирана от МРРБ и Българския ВиК-холдинг и на нея се очаква местните власти да бъдат „натискани“ от държавата, за да приемат бизнес плана на водното дружество, съобщиха поканени.

За срещата в Шумен пристигна Ирена Георгиева, изпълнителен директор на ВиК-холдинга. Очакваше се тук да бъде и служебният регионален министър Иван Шишков, но в последния момент е отказал участие.

Областният управител Христо Христов и шефката на ВиК-холдинга Ирена Георгиева

Защо служебното правителство е решило толкова активно да се занимава с водата в последните си дни, можем само да предполагаме. Пък и последните спирания на водата заради неплатените задължения на ВиК – Шумен са удобно оправдание да се иска повашаване на цената.    

Днес на закритата и пазена в тайна среща бяха поканени кметовете от региона и председателите на общинските съвети. В залата дойдоха кметовете на Каспичан, Каолиново, Нови пазар, Никола Козлево, а по-късно и кметът на Шумен. Там беше и председателят на общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова.

На въпрос дали ще се поддадат на държавния натиск да приемат бизнес плана на ВиК и поскъпването на водата, и Аспарухова, и кметът на Каспичан Милена Недева бяха категорични: В никакъв случай!

Припомняме, че през април Асоциацията по ВиК на област Шумен за втори път отхвърли бизнес плана на ВиК–Шумен за периода 2023–2026 г. В подкрепа на бизнес плана гласуваха областният управител като представител на държавата и община Никола Козлево. Против бяха представителите на общините Шумен, Велики Преслав, Каолиново, Върбица и Каспичан 

След това решение на регионалната асоциация, цената на водата се запази, тъй като КЕВР върна бизнес плана на ВиК именно заради липсата на съгласие от общините в Шуменско. В края на февруари документът беше обсъждан за първи път от Асоциацията по ВиК, но тогава също беше отхвърлен от пет общини – Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Никола Козлево.

Областният управител Христо Христов насрочи ново заседание на Асоциацията на 5 юни. 

Дияна Желязкова

The post Изгониха журналист от среща за водата, натискат кметовете да приемат бизнес плана на ВиК – Шумен appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!