BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извънредната сесия в Шумен започна със скандали

Извънредната сесия се провежда в концертната зала на общината. Съветниците стоят през три места, а граждани не са допуснати в залата.

Със скандали започна извънредната сесия на местния парламент в Шумен, първата след обявяването на извънредното положение заради коронавируса на 13 март. Повече от час съветниците не успяха да стигнат до гласуването на дневния ред заради спорове какви точки да се гледат на заседанието.

Спорове за водата

Първо кметът Любомир Христов и общинският съветник Даниела Русева си размениха остри реплики заради искането на Русева в дневния ред да се включат и точки за алтернативните източници за водоснабдяване на града.

Даниела Русева беше внесла две докладни записки за предходната сесия, в които предлагаше конкретни решения и действия за възстановяване на старите кладенци, които са захранвали с вода Шумен до 70-те години.  Предишното заседание обаче беше отменено заради въвеждането на извънредното положение, а докладните на Русева не бяха включени в дневния ред за тази сесия, заради което тя постави остро въпроса към председателя на местния парламент.

Красимир Минчев отговори, че на тази сесия ще се приеме декларация към министъра на екологията Емил Димитров. По този повод в залата ще бъдат поканени и новия шеф на ВиК -0 Шумен, както и управителя на „Напоителни системи“, заяви Минчев. Даниела Русева обаче основателно изтъкна, че има разлика между декларация и конкретни действия, затовя настоя докладните й да влязат в дневния ред.

Тук в темата се включи кметът Любомир Христов, който се нахвърли върху Русева заради предложенията й. Още преди това градоначалникът се обяви против идеята старите кладенци да се възстановяват за сметка на общинския бюджет. „Когато вие сте били председател на общинския съвет са започнали да закриват алтернативните източници, тогава защо не направихте нищо“, обърна се кметът към Даниела Русева, след което я обвини във „фалшива загриженост“. Градоначалникът обаче сам си вкара автогол, като изтъкна, че старите кладенци били затворени 1996 г. На което Даниела Русева веднага му отговори, че тя е била председател на общинския съвет 10 години по-късно. „Осем години сте били председател“, продължи обаче да напада кметът и заяви, че Русева си прави фалшив пиар по темата с водата. „А вие искате да мълчим и да ви козируваме“, репликира го Даниела Русева и пак посочи, че една декларация на темата вода не върши никаква работа.

В крайна сметка докладните й не бяха включени в дневния ред.

Очаквайте още информация

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!