BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Тодоров: Имам 100 млн. лева, недосегаем съм

„Притежавам 100 милиона лева в имоти и банкови сметки. Никой не може да ме пипне с пръст, недосегаем съм”.

Това разправя арестуваният за източването на личните данни на 5 млн. българи от сървърите на НАП бизнесмен Иван Тодоров, шеф на хакерите в „ТАД Груп”, докладва ексклузивно   наздирател, който съблюдава за реда в ареста на софийския булевард „Г.М. Димитров”, научи trg.

На 5 декември Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на „ТАД Груп”. 41-годишният варненец е обвинен в подбудителство за кибертероризъм за атаката срещу НАП и се намира в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от лятото.

Хакерът има и друго обвинение – за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител, смята прокуратурата. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

През юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспори наказателното постановление. В парламента беше създадена Временната комисия за проверка на източването на данните от приходната администрация.

Според нашия източник милионерът раздавала тлъсти рушвети, за да си осигури по-комфортно пребиваване зад решетките. „Освен това се хвали, че скоро ще се измъкне от кашата с НАП. Хора от неговия калибър нямало как да бъдат осъдени, защото били големи работодатели и държавата ги пазела”, чуди се служителят на охранителят от Националното следствие на бул. „Г.М. Димитров” в София.

Допълнително увереност в скорошното избавление наливал фактът, че Иван Тодоров бил един от учредителите на управляващата партия ГЕРБ в район „Приморски“ във Варна. От 2010 г. обаче Тодоров не е заплащал членския си внос и поради тази причина и в съответствие с партийния устав членството му било прекратено.

Иван Тодоров

Покрай драмата с НАП стана ясно, че в миналото собственикът на „ТАД Груп” отново имал проблеми заради киперпрестъление. Предишното разследване срещу Иван Тодоров е от 1997 година.

Тогава варннецът е един от заподозрените за източване на кредитни карти. В този период Тодоров имал заведение. Съмнението било, че с пари от източени карти е купувана техника от САЩ. Участието му обаче не било доказано. Години по-късно бизнесът му с ресторанти разцъфтява. Преди повече от 10 години прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно верига за сандвичи „Събуей”.

Проверката на Lupa.bg в Търговския регистър показа, че към днешна дата Иван Тодоров е собственик на 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна. Освен това участва в управлението на 27 дружества.

През 2016 година започва да се занимава официално и с киберсигурност. Преди 3 години Тодоров регистрира фирмата „ТАД Груп” с начален капитал от над 190 000 лева. Централата на фирмата е в САЩ, а според адвокатите му, той поел франчайза й у нас. Офисът на повечето фирми на Тодоров се намира във Варна в един от ресторантите от веригата за сандвичи. Бизнесменът е избран от веригата за сандвичи да развие и бизнеса й в Румъния.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!