BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Иванов: Новият данък „технически паспорт“ е престъпление във време на епидемия

Иван Иванов

Управляващите от ГЕРБ и ОП на практика въвеждат нов данък „технически паспорт на сградите“, за който през последните седмици шумно говореха по всички медии и притесниха гражданите. Натоварването на българите с този нов данък е престъпление във време на безпрецедентна епидемия, когато хората са уплашени за здравето си, за финансите си и изобщо за бъдещето си. Това заяви народният представител Иван Иванов и водач на шуменската листа на БСП за България.

Вместо да успокояват хората, всякакви представители на властта се надпреварват да ги плашат с глоби, коментира Иванов. И действително, законодателите са помислили за солени санкции – първо, липсата на технически паспорт се наказва с глоба от 300 лв., след това общината започва да си търси парите за служебно обследване на жилищата, а накрая, ако собственикът или етажната собственост откаже или не може да плати, кметът праща частен съдебен изпълнител.  Всички тези заплахи се изсипаха напоследък и притесниха хората по малки и големи градове, възмущава се водачът на БСП-листата.

Иван Иванов коментира, че сградите, които трябва да се паспортизират, са огромен брой в цялата страна и няма как съществуващите проектантски фирми да свършат обследването до края на 2022 г. Самото обследване и изготвяне на паспорт отнема много време, може да се проточи месеци и дори години, защото се правят отгледи, измервания, допълнителни проучвания, издирват се и се събират старите досиета на сградата.

Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на сградите, категоричен е Иван Иванов. И коментира, че както винаги при управлението на ГЕРБ, държавата се оттегля от ангажименти и оставя всеки да се оправя сам в най-тежката икономическа и социална криза.

Паспортизацията на жилищата ще струват скъпо, предупреждава водачът на листата на БСП и посочва конкретните суми, които всеки собственик трябва да плати от джоба си: специализираните фирми вземат за обследването между 3 и 8 лв. на кв. метър, което прави средно по 400-500 лв. за нормално двустайно жилище. Отделно от това, предписаните от специалистите ремонти могат да излязат много скъпо. Има и друг проблем – за някои блокове документацията е изгубена и в тези случаи трябва да се прави основно обследване на сградата, което само по себе си е огромен разход. Накрая следва друг разход – всяка община ще събира такса за разглеждане на документите и вписване на техническия паспорт в регистъра.  

Въпреки, че ГЕРБ се уплаши от обществената реакция и предизборно отложи техническите паспорти, това не променя факта, че гражданите трябва сами да платят солената цена за обследване на сградите, независимо дали ще го направят сега или след 2 години, посочва Иван Иванов.

БСП има конкретно и работещо решение на проблема и ще започне да го изпълнява веднага след спечелването на управленски мандат, заяви водачът на шуменската левица.   Планът на БСП е разработен в 4 стъпки:

1. Правителството чрез МРРБ събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документация за сградите, вместо всеки собственик или домоуправител да си я търси сам.

2. МРРБ прави електронна платформа, информацията за сградите се дигитализира и става публична, както в редица европейски държави.

3. Държавата заплаща обследването за гражданите и подпомага общините чрез целеви средства от държавния бюджет и чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Така, както управляващите можаха да изхарчат 4 милиарда лева за съмнително саниране на малък брой жилища, така ще се отделят пари и за обследване на всички жилища, подчерта Иван Иванов.  

4. Прави се списък на лицензираните фирми за изготвяне на технически паспорти, който също се качва на дигиталната платформа и става публичен.

Този план съчетава конкретната помощ и грижата за хората, и е реална антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса, коментира водачът на листата на БСП Иван Иванов.

Пресцентър БСП за България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!