BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Иванов: В много шуменски общини вотът ще бъде 90 % контролиран от ГЕРБ и ДПС!

Иван Иванов

„Вотът в много шуменски общини ще бъде на 90 процента контролиран, както и досега, и само високата избирателна активност може да неутрализира купените гласове. Ако не излезем да гласуваме, ще трябва да живеем с резултатите от контролирания вот още 4 години, а може би и десетилетия!“ – предупреждението е на водача на листата на БСП в Шумен Иван Иванов по повод обявените данни от Института за развитие на публичната среда (ИРПС), че област Шумен е на трето място в страната по броя на избирателните секции в риск от контролиран вот. 

Според анализа на ИРСП, 106 от общо 311 секции в Шуменска област са застрашени от контролиран и манипулиран вот, а начините за контрол са различни – етнически вотпряка връзка между кандидатите и избирателите, различни форми на натиск през публичните институции, които са единствен работодател в някои селища или по линия на големите предприятия, които се опитват да се сближат с партиите на власт.

„Не може да има съмнения в изследването на ИРПС, то е напълно обективно и отразява реалността в Шуменско. Тези процеси ги наблюдаваме през последните 10 години, откакто ГЕРБ взеха властта и това стана техен механизъм за управление на изборния процес, създаден още от Цветанов“, заяви Иван Иванов. Той обаче подчерта, че Шумен е по-специфичен район, затова „тук първенството се дели между две партии – ДПС и ГЕРБ“.

„В Каолиново, Козлево, Венец, Върбица, Хитрино доскоро доминираше ДПС, там се ходеше на избори буквално с домовата книга и хората се изваждаха под строй да гласуват, със заплахи от загуба на работа, с изолация от обществото, изобщо с всякакави методи за психическо и материално въздействие. Цветанов обаче успя да пробие в тези общини по същия ред и сега наблюдаваме едно противоборство между ДПС и ГЕРБ в тези райони, където вотът отново ще бъде на 90 % контролиран от тях“, коментира Иван Иванов.

„В тези общини в момента върви пазарно разпределение между ГЕРБ и ДПС, което стига и до физически сблъсъци на места“, допълни водачът на червената листа. Той обаче подозира, че сблъсъците са спектакъл за електората. „Може би ДПС и ГЕРБ си разменят комплименти по този начин – на някои места ГЕРБ отстъпват на ДПС, на други ДПС отстъпва на ГЕРБ, за да затвърдят едно бъдещо съвместно управление. И тези сблъсъци са по-скоро привидни, за да заблудят широката публика“, коментира Иван Иванов.

Той предупреждава, че можем да очакваме и много купени гласове: „Говори се, че гласът вече стига до 300 лв., това още веднъж показва колко са разтревожени управляващите от изборните резултати. Но подобни явления поставят под сериозен въпрос ефективността на МВР, което има за задача да ги неутрализира“.

Водачът на листата на БСП упреква органите на реда, че не предприемат мерки срещу контролирания и корпоративния вот. „За съжаление, всичко това в шуменските общини се случва под „зоркия“ поглед на МВР, които не желаят по никакъв начин да се намесят в тези процеси, въпреки многократните ни сигнали през годините. Изключение не правят и ромските махали в Шумен – Еверест и Витоша, където ГЕРБ са създали стабилни позиции през последните години. Всички станахме свидетели на миналите местни избори, излъчиха репортажи и по БНТ, как в 18 ч. докараха хора пред три ромски секции, и кметът Любомир Христов спечели със 70 гласа. Неслучайно зададох въпрос към министър Терзийски как МВР ще работи в тази ситуация и какъв ресурс ще отдели за предотвратяване на купения и корпоративния вот. За съжаление не получих някакъв смислен отговор, а само изказвания тип „лека нощ“, коментира с възмущение Иван Иванов.

Според него контролираният вот не само не намалява, но се засилва през годините.  „Тенденцията за увеличаване на контролирания вот се дължи на това, че ГЕРБ усещат как властта им се изплъзва, затова насочват изключително голям ресурс към контролиран вот, за да не загубят позиции. Очевидно е, че гражданите вече не желаят да подкрепят това мнозинство, затова се прави опит протестният граждански вот да бъде компенсиран през купения“, анализира водачът на червената листа и призовава за масово гласуване.

„В тази ситуация гражданската активност на хората става още по-важна. Тези, които не излязат да гласуват, просто ще подарят изборите на сегашното статукво. Затова призовавам гражданите да излязат и да гласуват за когото решат, за да неутрализират контролирания вот“, призова Иван Иванов.

Той предупреждава, че тежестта на купения вот ще нарасне драстично в сегашната ситуация на здравна криза, която отказва хората да гласуват. „Свидетели сме на провала на ГЕРБ в ковид кризата, което допускам, че до голяма степен е режисирано, за да откажат хората да гласуват. Затова тежестта на корпоративния и купения вот ще бъде още по-голяма! Нека гражданите да се замислят дали да останат вкъщи или да излязат да гласуват, за да не допуснат секции, които са си получили парите сутринта, да определят бъдещето им за цели 4 години, а може би и за десетилетия напред!“, призовава Иван Иванов

Пресцентър на БСП за България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!