BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Иванов: Американските сенатори, Кьовеши, съдът на ЕС – поредица от звучни шамари за ГЕРБ

Иван Иванов

„В рамките на броени дни управляващите получиха поредица от звучни шамари за политиката си в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Вече ни критикуват не само от Европейските институции, но и от Америка, и със сигурност всички тези сигнали отвън са потвърждение за пълния провал на ГЕРБ в т. нар. съдебна реформа“.

Така народният представител Иван Иванов коментира вчерашното решение на съда на ЕС, който обяви за невалидни европейските заповеди за арест, издавани от българската прокуратура, защото те се налагат без санкция и контрол от съда. Съдът в Люксембург подчертава, че България не осигурява ефективна защита на лицата, срещу които прокуратурата издава заповеди за арест, т.е. българската държава нарушава основни европейски закони, посочи Иванов, който е юрист, доктор по история, доктор на науките по управление на информационните процеси, адвокат в ШАК и депутат в три парламента.

„Това означава, че българското правителство и съдебните власти, които се избират от мнозинството в Народното събрание, се движат в посока, угодна на Борисов и компания“, заяви Иванов, но веднага допълни: По-лошото е, че това тотално ще срине авторитета на съдебната власт и най-вече на прокуратурата в очите на българските граждани. Те напълно ще загубят доверие в правораздавателните институции, защото интересът на обикновения гражданин не се зачита и именно това е подтекстът в констатацията на съда на ЕС.

Становището на съда в Люксембург за пореден път показва каква е оценката на европейските институции за политиката на ГЕРБ в правосъдиието, която управляващите налагат през последните 10 години, каза Иван Иванов и определи като „еманация на глупостта в „т. нар. правосъдна реформа“ определянето на втори главен прокурор“.  Сега констатацията на съда на ЕС е поредният гвоздей в ковчега на политиката на ГЕРБ в правосъдието, коментира депутатът от левицата и водач на листата на БСП за следващия парламент.

Преди шамара от съда на ЕС, управляващите получиха друг шамар от Лаура Кьовеши, която върна 7 от 10-те български номинации за европейската прокуратура, напомни Иванов. „Ние нееднократно алармирахме, че начинът, по който се гласува законът, създава предпоставки за изпращането на угодни на властта лица. Ние искахме прокурорите да се избират от целия Висш съдебен съвет, но ГЕРБ отказаха, направиха избора само от един тесен кръг при главния прокурор и реакцията на Кьовеши не закъсня. Този мутренски начин на работа в България няма как да мине пред Европейските институции“, заяви Иван Иванов.

По същото време беше публикувано и писмото на двама високопоставени сенатори от САЩ – председателят на Комисията по външни работи Боб Менендес и най-старшият републиканец в този орган Джим Риш, които изключително остро критикуваха нашите управляващи. В писмото се казва директно, че в България има корупция на най-високо ниво, че няма свободни медии и липсва независима съдебна система, която да разобличава и наказва виновните за тази корупция. В писмото се дава и пълна подкрепа за протестите от миналата година, чиито основни искания бяха оставките на премиера и на главния прокурор, напомни Иван Иванов.

От ГЕРБ се опитват да омаловажат тези публични шамари, но те идват от водещи институции и политически фигури, и няма как да бъдат заметени под килима, коментира водачът на листата на БСП. „Нашите власти по традиция действат като щрауси, заравят глава в пясъка и се надяват бурята да отмине, но този път българските граждани ще си дадат оценката. Защото няма как да се скрие засилващият се международен натиск върху управляващите и множеството пробойни, с които потъва корабът на българското правосъдие под ръководството на ГЕРБ“, обобщи Иван Иванов.

Водачът на лисдтата на БСП изрази увереност, че на 4 април и българският избирател ще даде своята оценка, така както европейските институции.

Пресцентър коалиция БСП за България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!