BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зимата почва другата седмица, ето какво ни очаква и до колко ще падне живакът

„Зима ще има тази година, разбира се, поръчали сме. Тя ще си дойде в зимните месеци”, каза проф. Георги Рачев, видя ТРГ

Той бе помолен да коментира неочаквано топлото време, задържало се и през ноември, което е идеално за разпространението на различни вируси, както и да направи прогноза за идните месеци.

Това топло време не е прецедент, случва се, да кажем, два пъти на десетина-петнайсет години, добави той. „През 2012 г. есента пак беше топла, и то доста. Миналата година – също. Но вървим вече бавно към зазимяване, слънцето вече е много ниско над хоризонта”.

Ще продължи да е топло още една седмица с над нормалните температури, добави проф. Рачев. „Но тези 20-ина градуса, които ги имаше и в София, вече няма да ги има. След една седмица температурите ще постигнат нормалните за края на ноември стойности. Минималните ще бъдат вече между 2 и 5°, а максималните – между 10 и 15°. В Източна България и южните райони ще е малко по топло”.

Според него докъм 25-28 ноември сняг почти не се очертава. „Че някъде в планините ще падне някоя снежинка, това е отделен въпрос.

Първите снеговалежи в планините обикновено се формират за студентския празник 8 декември. А в ниското никой не може да ви каже дата. В следващите 10 дни чудо трябва да стане, за да падне сняг”.

Мека зима в Европа с температури 2 градуса над нормалното прогнозират световните метеорологични центрове. „В България средната зимна температура през декември, януари и февруари ще бъде по-висока с около 1 градуса. Което не значи, че няма да има сняг, че няма да има заледявания, поледици, вихрушки.

Всичко ще си има, но за по-кратко време и по-рядко”, коментира проф. Рачев.

Ретро

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!