BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За пример! Наталия Колева от Павликени 6 години отглежда в дома си новородени сирачета от региона

ТЯ ИМ ДАВА ДЕНОНОЩНИ ГРИЖИ И МИЛУВКИ, А ТЕ Й ОТВРЪЩАТ С УСМИВКА. РАЗМЕННАТА МОНЕТА Е ЛЮБОВ.

Това стои в основата на майчинството на Наталия Колева от Павликени. Благодетелката е приемен родител вече 6 години, разбра trg.bg. Тогава отваря дома и сърцето си за деца, лишени от родителска грижа, и до днес в прегръдките си е държала 8 сирачета.

Изключително трудна се оказва раздялата с всяко едно от тях, когато дойде време да заминат при осиновителите си. Празнината в сърцето на приемната майка се запълва от следващото дете от институция, докато не отлети и то към новото си семейство.

Наталия е на 40 години, омъжена и горда майка на двама сина – Максимилиан на 16 години и Преслав на 10.

Мечтаела да роди и момиче, но след като това не се случило, решила чрез приемната грижа да разбере какво е усещането да правиш плитки, да обличаш рокли и да слагаш панделки. През 2011 година в дома й е настанено първото дете, на което става приемна майка. То било момиченце на 4 месеца от сиропиталището в Дебелец.

„Като малка исках да стана детска учителка, но по стечение на обстоятелства нямах възможност да следвам педагогика. По-хубаво занимание от това да бъдеш с деца, не мисля, че съществува. За мен приемната грижа е удоволствие, а не професия“, споделя тя.

НАТАЛИЯ СЕ ГРИЖИЛА ЗА МАЛКОТО МОМИЧЕНЦЕ С ОГРОМНА ОБИЧ ЕДНА ГОДИНА И ЗАТОВА, КОГАТО Й СЪОБЩИЛИ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ОСИНОВЕНО, преживяла трудно раздялата. Толкова била свикнала с детето, че го чувствала като свое собствено. В нея едновременно бушували чувства на мъка заради отделянето от сирачето и радост, че то ще си има родители, които да му осигурят нормален живот. Така се развили нещата и при следващите 7 деца, които отглеждала. 4 от децата пристигнали при нея след изписването от родилния дом, а 2 от тях били недоносени.

„Едното бебе имаше нужда от специални грижи, тъй като се беше родило в седмия месец на бременността. Толкова мъничко и беззащитно създание! Треперех над него“, споделя Наталия.

40-ГОДИШНАТА ЖЕНА РАЗКРИ, ЧЕ ЗА ПРИЕМНОТО МАЙЧИНСТВО ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНО ПО 260 ЛВ. помощ от държавата и 35 лв. детски надбавки.

Тези пари обаче не са достатъчни за отглеждането на недоносено бебе, тъй като заради преждевременното си раждане то има нужда от специална храна и други принадлежности. „Налага се да поръчваме в аптеките специално адаптирано мляко, за да може да има с какво да го храня. Този продукт обаче е по-скъп от останалите и няма как да се направи компромис с по-евтин, тъй като от това зависи здравето на детето“, обясни жената. Макар средствата да не стигали, тя успяла да отгледа недоносените бебета и днес те са осиновени.

Едно от момиченцата, които приема вкъщи, докоснало сърцето й по необясним начин. Усетила, че малката Никол е „нейното“ дете и не можела да си представи живота без него.

„По време на обучението за приемен родител ми обясниха как да преживеем раздялата с децата, но каквито и психологически похвати да бъдат приложени, знаех, че нищо няма помогне, ако осиновят Никол. Не исках да се отделям от това момиченце. То дори прилича на мен и съпруга ми. Затова решихме да го осиновим“, казва павликенчанката. Скоро детето ще навърши 2 години, но когато достигне възраст, в която осъзнава всичко, Наталия и мъжът й ще разкрият истината за произхода й.

В момента 40-годишната жена е приемна майка на 4-месечно бебе, а Максимилиан и Преслав много й помагат. Така в дома й винаги кънти детски смях и няма лошо настроение.

ПРИЕМНАТА МАЙКА КАЗВА, ЧЕ ПОДДЪРЖА ВРЪЗКА С ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА, осиновили децата, за които се е грижила. Периодично си ходят на гости и споделят хубави и лоши моменти заедно, като една голяма фамилия.

Заради отдадеността в приемната грижа е номинирана в категория „Приемен родител – спасител на детството“ за 2017 година на тазгодишните награди на Националната асоциация по приемна грижа. Екип от социални експерти и служители в Агенцията по закрила на детето ще решат кои ще са победителите в различните категории за принос в развитието на приемната грижа, а призовете ще бъдат раздадени на специална церемония в София.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!