BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За втори път проверяват замърсяване на река Поройна в Шумен

Река Поройна в оранжево-кафяв цвят през февруари. Снимки фейсбук

За втори път екоинспекцията в Шумен проверява замърсяването на река Поройна в участъка на моста при бензиностанция ОМВ и хипермаркет Била. Сигналът за новото замърсяване е получен на тел. 112 снощи. Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към ИАОС незабавно са направили съвместна проверка и са установили оцветяване на водите в светлокафяв цвят.

Взети са две еднократни проби от повърхностните води на реката на моста при ОМВ и на моста при „Оборище“ след закрит участък. Те са по заявка на БДЧР. Взета е и една еднократна проба от отпадъчни води от колектор за дъждовни води, зауствани към водния обект по заявка на РИОСВ.

Установеното моментно състояние на активна реакция от взетите проби от моста при ОМВ е над нормите за активна реакция на повърхностни води – реки и дерета. Експертите са констатирали специфична миризма на отпадъчни води.

След получаване на резултатите ще бъде извършен анализ на възможен източник на замърсяването, който към момента не е установен.

От РИОСВ напомнят, че в началото на февруари експертите извършиха съвместна проверка по сигнал за същия воден обект, при която беше установено биогенно замърсяване, без установен източник.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!