BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна вторият етап от консервацията на Хаджиангеловата къща в Търговище

Стартират дейностите по втория етап от проекта ,,Консервация и реставрация на Хаджиангеловата къща в Търговище, недвижима културна ценност с национално значение”. Регионален исторически музей-Търговище отново кандидатства пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията. През 2020 г. се реализира първия етап от реставрационните дейности, с който бе извършен цялостен ремонт на покрива.

Понастоящем Министерство на културата отпусна финансиране в размер на 172 876 лв., които ще бъдат усвоени за втория етап от дейностите, насочени към консервация и реставрация на фасади, дограма, декоративни елементи и външни настилки, уточни директорът на музея Магдалена Жечева.

Сградата е изградена през 1863 г. и е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, ценен исторически паметник, който не трябва да губи своя представителен и автентичен вид. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.

Реализирането на втория етап от проекта за консервация и реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище, трябва да приключи до късната есен на 2021 г.

Домът на видния търговец Хаджи Ангел х. Друмев е най-представителният паметник на местната възрожденска жилищна архитектура от средата на ХІХ в. Разположен е почти в началото на възрожденския квартал Варош. Собственикът хаджи Ангел търгувал с тъкани. Имал кантори в Цариград и Манчестър. Красивата възрожденска сграда е построена и зографисана от тревненски майстори през 1863 г.  Впечатлява с кобиличния фронтон на красивата лицева фасада, под еркера на която е изписана годината на построяване с цветна украса. Има богато вътрешно пространствено оформление с модерни за времето архитектурни детайли в стил „алафранга“ и зидано отопление. Въздействащи са дърворезбения таван и художествено изписаните холкели. Хаджи Ангеловата къща е ценно и важно свидетелство за прочутия традиционен ескиджумайски (търговищки) панаир, както и за трагичните януарски дни на 1878 г., преживени при Освобождението на града. Днес в тази забележителна старинна къща е разположена Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей-Търговище, която разказва за самобитната духовност, поминък и бит на местното население.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!