BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Законът като врата в полето за община Шумен. Как кмет и съветници не изпълняват нормативни разпоредби

Два фрапиращи примера в Шумен през последните дни показаха как местната власт може безнаказано да нарушава закона и собствените си разпоредби.

Ако един гражданин откаже да изпълнява решения на общинския съвет, за платено паркиране или за по-високия данък върху имотите, примерно, той веднага ще бъде наказан със солена санкция от кметската администрация и дори може да бъде даден на съдия–изпълнител. Защото, както изтъкват в такива случаи от кметството, решенията на общинския съвет са задължителни.

Оказва се, обаче, че

за самия кмет решенията на местния парламент не са задължителни,

а по-скоро пожелателни. И кметът ако иска ще ги изпълни, ако не иска – няма да ги изпълни, и то без да търпи никакви санкции. Пример за такова пренебрегване на общинските решения беше даден на последната сесия.

Тогава председателят на БСП – Шумен Веселин Пенчев в качеството си на гражданин зададе въпрос към кмета Любомир Христов /ГЕРБ/: Защо градоначалникът не е изпълнил решението на общинския съвет от 2021 г. да бъдат асфалтирани 5 проблемни паркинга в Шумен? Освен че беше прието на сесия, решението беше включено в бюджета за миналата година, а зад искането застанаха не само общинските съветници, но и стотици граждани, събрали специална подписка за ремонт на улици и паркинги.

Според гласуваното решение,

общината трябваше да ремонтира паркингите

на площад „Оборище“, на кръстовището на ул „Съединение“ и бул „Велики Преслав“ в жк Херсон, пред Томбул джамия, пред блоковете на ул „Владайско въстание“ № 3,5 и 7 и зад Регионалната библиотека.

Година по-късно от петте паркинга е ремонтиран само един – този зад библиотеката. Затова Пенчев попита кмета: Защо не е изпълнил решението на общинския съвет, кога смята да го изпълни и какво се е случило със средствата, предвидени за ремонта? „Това ваше бездействие показва грубото ви незачитане на волята на общинските съветници. Зад това решение стояха и подписите на стотици граждани. Вашето неизпълнение показва, че нито те, нито общинският съвет означават нещо за вас“, коментира Веселин Пенчев в сесийна зала, обръщайки се към кмета Христов

В писмен отговор градоначалникът обяснява, че на администрацията не й е стигнало времето да изпълни всички обекти. „Поради големия обем на работа“ заложените за ремонт паркинги ще бъдат изпълнени през 2022 г., заявява кметът и се хвали, че междувременно е направен паркингът на Информационния център на платото. „Причината останалите обекти в списъка да не са изпълнени е поради необходимостта от време за завършване на започнатите обекти и настъпването на настоящия зимен сезон“, обяснява кметът в отговора си до Веселин Пенчев

За ремонт на общо 23 обекта – улици и паркинги, миналата година в бюджета на Шумен бяха предвидени 1,660 млн. лв., като средствата бяха от два източника – от трансфер /807 000 лв. за неотложни ремонти на 11 обекта/ и собствени приходи /852 000 лв. за 16 обекта/. В отговора си кметът заявява, че през 2021 г. от трансфера са изразходвани 670 000 лв. за 8 обекта и остават да бъдат завършени и фактурирани още 3 обекта за 135 000 лв. Чрез собствени приходи пък са разплатени 1 580 000 лв., в т.ч. просрочени задължения от 2020 г. за 866 000 лв.

В сесийна зала кметът Христов „разшири“ отговора си с нападки към самия Веселин Пенчев и БСП, и с оправдания с бюджета. „Щом тази точка е гласувана в бюджета, средства е имало предвидени. И не аз или нашата партия сме били пречка за забавянето на нещо“, отговори Пенчев.

Самият общински съвет също не изпълнява своите правилници

и законовите разпоредби – това пък показва случаят с най-новия общински съветник Валентин Александров, който влезе местния парламент през ноември, заемайки мястото на Венцислав Венков. Въпреки че според правилника на Общинския съвет, и според ЗМСМА всеки съветник трябва да бъде член поне на една комисия, мнозинството в местния парламент се заинати и отказа да даде място на Александров в постоянни комисии. И досега той не е член на нито една комисия в разрез със законовите разпоредби. За общинския съвет също няма последици от неизпълнението на нормативните документи

Кметът не носи никаква санкция

заради неизпълнението на решенията на общинския съвет, юридически за него няма никакви последици от това неизпълнение, заяви адвокат Даниела Русева, която два мандата беше председател на общинския съвет. Тя посочи, че разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация са задължителни, но от друга страна, няма предвидени санкции за неизпълнението им. Затова на практика законът е пожелателен и няма никакви последици от неизпълнението му, коментира Русева.

Ако общинският съвет реши сам да санкционира кмета, евентуално може да не му приеме следващия бюджет, докато не е изпълнен старият, допълни Даниела Русева. Съмнително е обаче, че това ще се случи при сформираното прокметско мнозинство от групите на ГЕРБ и ДПС.

Същото се отнася и за общинския съвет, който не изпълнява собствения си правилник и ЗМСМА. Въпреки че по закон всеки съветник трябва да е член поне на една комисия, Валентин Александров е оставен извън комисиите и няма никакви последствия за колегите му, нарушаващи закона. Самият Александров дори не може да обжалва решението на местния парламент, тъй като съдът приема, че това са устройствени актове на общинския съвет и не може да се бърка в тях, коментира Даниела Русева.

И макар че самият закон дава вратички на местните власти да го заобикалят, все пак остава заразният пример как кмет и общински съветници нарушават законови разпоредби. И когато следващия път градоначалникът започне да призовава гражданите да спазват законите и разпоредбите на общината, може да му се припомни как самият той изпълнява законовите разпоредби. Защото само това ни остава като възможност за реакция в подобни случаи – поне да показваме, че помним…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!