BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на Мадара заплашват със съд община Шумен заради непочистените боклуци в селото

Така изглеждат казаните в с. Мадара през последните дни. „Нека цяла България да види за каква услуга администрацията на Общината плаща по 210 лв/тон за извозването му!“, написа кметът на селото, който пусна снимки в социалните мрежи

Над 200 жители на емблематичното село Мадара са депозирали жалба до кмета на Шумен Любомир Христов и до общинския съвет заради огромните проблеми със сметопочистването и извозването на битовите отпадъци.

Хората от селото протестират, че боклуците се почистват само два пъти в месеца, което обрича Мадара на мръсотия и смрад. Контейнерите за битови отпадъци се запълват още първата седмица и на следващата ние вече няма къде да изхвърляме сметта, пишат в жалбата си възмутените жители на Мадара. Така селото, което е популярен  туристически обект заради емблематичния Мадарски конник, посреща български и чужди туристи с отблъскващи гледки на препълнени казани и разпилени около тях боклуци.   

„Собственици сме на имоти и жилищни сгради в с Мадара, част от община Шумен, редовно плащаме данъци и такса смет и очакваме от вас и общинската администрация да извършвате услугата, за която сме ви платили съгласно ЗМДТ.  За наше съжаление, община Шумен не изпълнява коректно задълженията си“ – тези обвинения към администрацията отправят жителите на Мадара, които не получават качествена услуга по сметопочистване и сметоизвозване.

Те напомнят, че съгласно закона платената услуга трябва да включва и миене на улиците и обществените пространства. „Това никога не се е случвало по време на вашето управление“, обръщат се хората от селото към кмета на Шумен Любомир Христов.

Припомняме, че от първия мандат на Л. Христов графикът за почистване на селата беше разреден и битовите отпадъци в населените места се събират само веднъж на две седмици.  И досега сроковете не са променени, въпреки протестите на почти всички селски кметове и на местните жители, и обещанията, които Христов раздаваше по време на предизборната си кампания за втори мандат.

В жалбата си до общината жителите на Мадара настояват битовите отпадъци в селото да се извозват всяка седмица, каквато е била практиката до встъпването в дължност на Любомир Христов. Хората от популярната дестинация искат също поне веднъж месечно да се извършва машинно метене и миене на основните улици в селото.

„Ако не се съобразите с основателните ни искания , ще бъде принудени да заведем дело срещу община Шумен за неизпълнение на задължението ви по ЗМДТ“, предупреждават жителите на Мадара, като дават срок от 1 месец за отговор на исканията си.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!