BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живата елха за Коледа ще направи дома ви неузнаваем

Живи елхи в контейнер – ето това се казва чудесна алтернатива на отрязаната елха или нейните изкуствени аналози, масово предлагани по пазари и магазини в навечерието на Нова година. Ако изберете някое от живите дръвчета в контейнер, няма да сбъркате!

Прекрасните живи елхи са невероятен подарък за семейството и приятелите. Те ще ви радват с уникален иглолистен аромат и ще добавят изключително много красота във вашия интериор. При подходящи грижи растението няма да умре и ще ви радва дълги години.

Необходимо е само след края на празниците да се премести в студено помещение, а през следващата година може да се използва повторно.

Грижа за живи елхи в контейнер

Какво дръвче да изберем? Сребристият смърч е една чудесна алтернатива. Той е от най-надеждните видове в много отношения, които ще отглеждате лесно.

Може да изберете някой по-малък, компактен сребрист смърч, с равномерна конична форма на короната, къси, плътно подредени клонки и иглички в разкошен светъл нюанс, които на всичко отгоре са и много ароматни. Такъв смърч е лесен за преместване и ако решите да го отглеждате в контейнер, няма да срещнете никакви затруднения.

Но, ако изберете за коледна украса жива елха в контейнер, с намерението да отглеждате вашата красавица още дълги години, трябва да спазвате някои правила за грижа. Нека видим кои са те.

Първо, най-добре е да закупите живи елхи, които са отгледани в нашите условия. Намерете някой надежден онлайн магазин за сребрист смърч, където ще получите точно това, което желаете.

Когато растението пристигне във вашия дом, препоръчително е постепенно да се извърши аклиматизация (привикване) към новите условия. Например, ако купим жива елха малко преди Коледа, отглеждана при температура -5-10 ° C, преди да я внесем в топлата стая, трябва да я оставим за 1-2 дни в хладно неотопляемо помещение (веранда, гараж, тераса и т.н.) на -1 + 10 ° C и едва след това да я поставим в хола и да я украсим.

Живите елхи също така обичат влажен въздух, така че не бива да оставяте растението близо до отоплителни уреди. Ако дръвчето е малко, то през нощта може да се остави и на перваза на прозореца отвън.

Ако ще отглеждате елхата в отопляема стая, тя ще се нуждае от почти ежедневно поливане. Дори еднократно изсушаване на субстрата в саксията може да има фатални последици.

Най-добре е дори контейнерът с растението да се постави върху палет и да се полива отдолу, през дренажни отвори. Необходимо е водата да престои в тавичката няколко часа, докато се абсорбира напълно.

Когато празниците свършат, постепенно ще трябва да аклиматизираме смърча до ниски температури: първо да го оставим на веранда, а след това можем да го засадим  в земята на постоянно място, при условие, че почвата не е  замръзнала. Точно затова и обикновено се препоръчва пресаждането да се извърши през март-април, а не насред студена зима.

След засаждането, в продължение на 2-3 седмици, растението трябва да бъде засенчено, ако времето е хубаво, за да се предотврати слънчево изгаряне. Поливането е редовно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!