BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Бунова: Пълен хаос с ваксините! Лични лекари с хиляди пациенти не са получили нито една доза!

Д-р Красимира Бунова

В момента е пълен хаос с ваксините навсякъде по веригата – от министерството до регионалните здравни инспекции! Личните лекари са принудени да чакат напразно за ваксини, а хилядите им рискови пациенти нямат достъп до имунизация! Това заяви д-р Красимира Бунова, известен общопрактикуващ лекар в Нови пазар, която има в листата си над 3 500 пациенти.      

„Вчера бях бясна, защото за втори път се връщам с празни ръце от РЗИ – Шумен“, възмущава се д-р Бунова. Ден по-рано тя получила информация от санитарния инспектор, че в РЗИ са получени ваксини срещу Ковид 19 и може да отиде да си вземе. „Затова вчера отивам с хладилната чанта в РЗИ и там ми заявяват, че да, наистина са пристигнали ваксини, но те не са разпределени между личните лекари и не знаят кога ще ги разпределят. Евентуално може да ги разпределят днес, но може и пак да ме върнат. На нас, джипитата, изобщо не ни е ясно на какъв принцип се разпределят ваксините“, казва с гняв д-р Бунова.

Още през февруари тя е предала в РЗИ списък с 30 свои пациенти, които искат да се ваксинират срещу Ковид 19.  Сега е записала още 30 души за март, но изобщо не може да каже на хората нито кога ще ги ваксинира, нито с каква ваксина. „Не знаем каква ваксина ще ни предоставят, чувам, че има само Астра Зенека, въпреки че повечето ми пациенти са рискови, над 65 години и за тях е по-подходяща RNK-ваксина“, обяснява д-р Бунова.

Тя е възмутена и от изявленията на премиера Борисов за хода на ваксинацията. „Вчера премиерът дръпна поредната лъжа, като каза, че до един месец ще бъде имунизирано рисковото население в България. Как ще стане това до един месец, като аз не съм получила нито една доза, а имам над 3 500 пациента? За един месец нямаме даже физическо време да ги имунизираме, при положение, че получим всички ваксини. А ние не получаваме нищо. Чувам, че раздават по два флакона, т.е. за 10 човека“, коментира с гняв дългогодишната лична лекарка.

Този хаос с ваксините е недопустим на фона на критичната здравна обстановка в региона, категорична е д-р Красимир Бунова. И подчертава, че Шуменска област трябва да бъде приоритетна за ваксинация заради големия брой заразени и хоспитализирани. „При положение, че болницата ни е пълна с пациенти и с тежки случаи, нашият регион трябваше да бъде приоритетен за ваксините. Вместо това гледаме безпомощно как от февруари ваксинират в София, Варна и Пловдив, гледаме някакви зелени коридори, а в същото време ние, личните лекари, нямаме нито една ваксина дори за рисковите си пациенти!“, възмущава се д-р Бунова. И коментира: Това е пълен хаос, който за пореден път показва провала на здравната система на всички нива в тази критична обстановка!

Необходима е пълна рефоорма в здравеопазването, така че за всеки български гражданин да се гарантира достъп до безвъзмездно и навременно медицинско обслужване, в противен случай хаосът ще става все по-голям и хората ще плащат със здравето и живота си, заяви д-р Красимира Бунова, кандидат за депутат от коалиция БСП за България.

Пресцентър БСП за България, платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!