BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Атанас Атанасов стана шеф на Александровска болница

Д-р Атанас Атанасов

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс след три месеца. Новите членове на борда са д-р Атанас Атанасов, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева – Сотирова. От състава си Съветът на директорите е определил за изпълнителен директор на болницата д-р Атанас Атанасов.

Д-р Атанас Атанасов е роден на 4 декември 1966 г. в Нови пазар.  Завършил е Медицинския университет във Варна. Защитил е специалностите „Обща хирургия” и  „Здравен мениджмънт” – магистърска степен  в Икономическия университет във Варна. Завършил е  факултета по обществено здраве в София. От 2003 г. е сартифициран експерт по акредитация на лечебните заведения.

След дипломирането си като медик започва работа в родния си град Нови пазар. От януари 2003 до октомври 2008 година беше директор на Регионалния център по здравеопазване в Шумен /днес Регионална здравна инспекция/. От  януари 2009 до юни 2015 година работи като управител на МБАЛ „Д-р Добри Беров” ЕООД в Нови пазар. На 2 декември 2015 година беше предложен за изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД на заседание на Съвета на директорите и остана на длъжността до 13 юни 2018 година. След това стана член на Съвета на директорите на „МБАЛ проф. Параскев Стоянов“ АД в Ловеч. Работи като прокурист от 20 юни 2019 г. досега.

Д-р Атанас Атанасов беше заместник-председател на Националното сдружение на общинските болници от 2011 г. до юли 2015 г. В ръководството на районната лекарска колегия в Шумен беше два мандата:  2002 -2005 година; 2008-2011 година. Два мандата беше и в ръководството на Българския лекарски съюз в София – от 2005 до 2008 година; от  юни 2018  година досега. Съпругата му е начална учителка, синът му е специалист по информационни технологии,  дъщеря му учи стоматология.

След получаването на заповедта за назначението си в Александровска болница, д-р Атанасов каза: „Тепърва ще се запозная с финансовия доклад за университетската болница. Тя е трупала загуби през годините. Ще се анализират процедурите за обществените поръчки. Трябва да се направи бърз анализ на ситуацията. Важното е да се балансира колектива, обстановката да се успокои и да има нормални условия за работа“.

ИНТРИГАТА С НАЗНАЧЕНИЯ НА ШУМЕНСКИ КАДРИ

Министър Кацаров назначи нов шеф на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ на 25 май, а след това заместник директор, въпреки че шуменецът Мирослав Мутафчийски е на тази длъжност от 16 май 2019 г. Като заместник директор той получи ресор „Трансплантации“ и „Международно сътрудничество“, макар да не е лекар. „Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ е правоприемник на съществувалите до 31 март 2019 г. Изпълнителна агенция по трансплантация и Изпълнителна агенция „Медицински одит“. След скандала с трансплантациите в болница „Лозенец“ /правителствената/ и смяната на нейното ръководство, дали няма да бъде сменен заместник директорът Мутафчийски? Въпросът задават в лекарското съсловие. Публична тайна е, че Мирослав Мутафчийски напусна шуменската здравна каса и с протекциите на Жени Начева, заместник здравен министър тогава, беше назначен в ИА „Медицински надзор“.

Ще остане ли д-р Йорданка Пенкова подуправител на НЗОК, която навърши възраст за пенсиониране? Тя беше назначена на 26 февруари 2018 г. Психиатърката беше директор на РЗОК Шумен от 1 август 2003 г. и 15 години работи там. Тя е един от най-дългогодишните шефове на районни здравни каси в страната.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!