BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държат старец 3 дни без вода, за да му вземат апартамента

Потресаващ случай на домашно насилие в Пловдив излезе наяве в последната полицейска сводка, научи ТРГ.  Близо 80-годишен мъж с тежка инвалидност е държан под ключ в продължение на три дни от свои роднини, изнудвали го да им припише наследствен имот.

Старецът бил прикован на легло и оставен без вода и храна. След повече от 72 часа е намерен в безпомощно състояние. Веднага е потърсена закрила за възрастния пловдивчанин и благодарение на неправителствените организации той е настанен в хоспис.

„Имали сме случаи, синове и дъщери да заключват хладилниците на родителите си, както и заплахи за убийства. Ставали сме свидетели на грозни изрази като: „Айде, умирай по-бързо” или „Ти още ли си жив”. Всичко това е с цел придобиване на наследства. През последните шест месеца сме консултирали шестима мъже”, разказа пред колегите от „Трафик Нюз“ адвокат Милена Кадиева, НПО-експерт.

Тя добави, че благодарение на кампаниите и информационните мероприятия, хората все по-често говорят за проблемите си вкъщи. По думите й, много от жертвите на домашно насилие подават жалби и се обръщат към тях, едва когато са животът им е заплашен.

Друг пример на брутално домашно насилие е за млада жена от пловдивско, която е била наръгана от мъжа си. Той близо 5 години я е тормозел, биел и дори насилвал сексуално. Насилникът отнесе присъда от Районния съд в Пловдив за кървавата разправа.

„По време на програмата направихме анализ на делата в Районен съд, свързани с домашното насилие, за три години назад. Средно на година е имало 250 дела от този тип. След справка от 30 производни заседания става ясно, че средната възраст на малтретираните жени е 45 години. Най-младата е на 23, а най-възрастната на 80. При мъжете средната възраст е 55 години. За три години са образувани 297 преписки и само между 100 и 150 стигат до съда”, каза още адвокат Кадиева, като апелира, всеки станал по един или друг начин жертва на насилие да се обръща към МВР и прокуратурата.

През последните 6 месеца фондацията са организирали три семинара и форуми, с цел повишаване на компетенцията на различни представители на институциите.

Идеята на организацията е да се организират семинари във всичките структурни звена на МВР, за да се запознаят компетентните органи с всички признаци на домашно насилие.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!