BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Домакинства в община Шумен все още чакат заявените дърва за огрев

Почти половината от заявените от домакинствата дърва за огрев в община Шумен не са получени. Това става ясно от информация на кмета Любомир Христов в отговор на питане на общинския съветник Красимир Костов. Според отговора 18 495 кубика са заявените дърва за отопление, като към 30 ноември са доставени 10 632 кубика.

Предоставената информация се отнася за 26 населени места в община Шумен както и за двата квартала – кв. Макак и кв. Мътница. За град Шумен и за кв. Дивдядово населението се снабдява с дърва за огрев, чрез подаване на заявление до ДГС Шумен, се отбелязва в отговора на кмета. Отправена е заявка към трите горски стопанства, в зависимост от землищата на населените места –  ДГС Шумен, ДГС Нови Пазар и ДГС Паламара. Заявките са направени на база не повече от 10 куб.м. за домакинство.

Според справката, най-голямо количество все още недоставени дърва се отчита в село Царев брод, чиято заявка е и най-голяма. Домакинствата в селото са заявили 1708 кубика дърва, като 764 кубика все още не са доставени. В с. Друмево към края на ноември са доставени едва половината от заявените 900 кубика. Единствено в селата Средня и Костена река доставките са изпълнени на 100%. Населението на кметство Коньовец се снабдява с дърва за огрев чрез ДП Кабиюк.

В информация до медиите обаче, от Североизточното държавно предприятие съобщиха, че реалните заявки от жители на община Шумен са 1907 за 12 525 пространствени кубически метра дърва за огрев. „От тях вече са платени и получени от хората са 11 717 кубика за 1774 домакинства. В това число влизат и заявленията от социално слаби граждани, които получават дървата си с предимство, както и индивидуалните молби подадени в стопанствата”, посочват от СИДП.

В началото на годината кметовете на всички населени места на община Шумен са изпратили писма с прогнозни цифри за нужните им количества дърва /за около 18 000 кубика/, но след подаването на списъците е изчислено, че реалната цифра е 12 525 пространствени кубически метра дърва за огрев. Добивът на дърва за огрев на територията на СИДП продължава, като едновременно с това от кметствата постъпват и нови списъци с желаещи да се отопляват с дърва, отбелязват от СИДП.

Ето и справката на кмета за заявените и получени дърва по населените места на община Шумен към 30.11.2022 година:

The post Домакинства в община Шумен все още чакат заявените дърва за огрев appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!