BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДБ с призив да се възстанови работата на парламента, местната власт и съдилищата

Коалиция „Демократична България“ изпрати призив до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до председателите на парламентарните групи за възстановяване на нормалния конституционен ред в страната при спазване на всички мерки.

„След обявяване на извънредно положение с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. в една или друга степен беше прекратена нормалната дейност на всички основни конституционни власти, с изключение на изпълнителната, включително Народното събрание, общинските съвети и съдилищата. На фона на обективната необходимост от разнородни ограничителни и извънредни мерки и интервенции и при общата слабост на демократичния и правов ред в страната, това е изключително опасно състояние. Нещо повече, съвременните технологии напълно позволяват съвместяване на работата на цитираните институции с щателното прилагане на всички необходими предпазни мерки.  Ето защо използваме случая, че се събирате на заседание, за да Ви призовем настоятелно към възстановяване на нормалния конституционен ред в републиката“, се казва в призива на Демократична България

https://demokrati.bg/priziv-za-vazstanovyavane-na-konstitutsionniya-red-v-republikata-pri-spazvane-na-vsichki-neobhodimi-merki-za-spravyane-s-pandemiyata/

Коалицията настоява да се възстанови нормалната работа на парламента, на местната власт и на съдилищата при спазване на всички мерки.

Прекратяването на редовната работа на българския парламент е ненужно и напълно неприемливо, особено в ситуация на такава дълбока криза, в която трябва да се предприемат екстрени мерки и големи непредвидени разходи, посочват от Демократична България.  Коалицията изтъква, че е също толкова наложително да бъде възстановена работата на местната власт и на съдилищата.  Това може да стане чрез дистанционно електронно участие в комисии и заседания, а в момента съществуват и успешно се използват в работата на други парламенти, включително Европейския парламент, редица програмни продукти с доказано високо ниво на сигурност.

Демократична България счита, че не трябва да се приема предложението за удължаване на извънредното положение до 13 май. Вместо това, коалицията предлага да се действа въз основа на редовното законодателство – Закона за здравето и Закона за защита при бедствия и да бъде въведено бедствено положение в страната за срок първоначално от 15 дни, който може да се удължи до един месец.

„Възстановяването на всички основни елементи на правовата държава и парламентаризма, на съдебния и парламентарния контрол, е от съществено значение за това България да продължи да бъде демократична държава и след приключването на пандемията. Конституционните права на гражданите не трябва да бъдат суспендирани за неопределено време и то без прилагане на достатъчно ясни законови стандарти и гаранции. Обществената приемливост на мерките, свързани с ограничаване на свободата на придвижване, свободата на събранията и на определени икономически дейности зависи от това наложените ограничения да са адекватно фокусирани, да са достатъчно прецизни и ясни, и да са ограничени във времето. Подкрепата за ограничителните мерки е функция не на увеличената наказателна и административна репресия, а на разумността, оправдаността и необходимостта на предприетите конкретни мерки“, посочват от коалицията.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!