BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гюнай Исмаил: „Феодали“ на ДПС преминаха в ГЕРБ с благословията на Борисов

Гюнай Исмаил

Досегашни „феодали“ на ДПС преминаха в ГЕРБ с благословията на Бойко Борисов. Това заяви Гюнай Исмаил, член на националното ръководство на ПП Републиканци за България и бивш областен координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в Шумен. Изявлението му е по повод депутатската листа на ГЕРБ в Шумен, в която на второ място, веднага след водача Красимир Вълчев, изненадващо беше поставен Илтер Бейзатов, досегашен активист на ДПС и кандитат за общински кмет на Венец от ДПС на последните избори през 2019 г.  Бейзатов е син на Бейзат Яхя – шеф на любимото на Борисов ловно стопанство Паламара и /доскоро/ най-силният човек на Доган в региона.

Яхя е емблематично име в Шуменско, смятан за един от най-мощните хора в Североизточна България и кадровик в сянка, човекът, който посреща в Паламара силните на деня, а през последните години е една от любимите резиденции на премиера Бойко Борисов.

Яхя е човекът, който разпределя порциите

не само в Шумен, но и в цяла Североизточна България, твърди Гюнай Исмаил и така обяснява защо нарича шефа на Паламара „нашия феодал“. И допълва: Бейзат Яхя е най-близкият човек на премиера в Шуменско, той казва какво да се прави в цялата област и в цялата Североизточна България. „Когато през 2009 г. г-н Доган каза, че лично  той разпределя порциите в България, в нашия регион порциите ги разпределяше г-н Яхя.  В страната на Доган му казват, че е ага, а в нашия регион Бейзат е ага, така му казват всички“, заяви Гюнай Исмаил. И подчерта, че шефът на Паламара е бил близък до премиера и по времето, когато беше активист на ДПС.

През 2009 г, когато създавахме ГЕРБ в Шуменско, искахме да променим ситуацията в смесените региони и имахме надежда, че новата партия ще бъде алтернатива на ДПС, обяснява Гюнай Исмаил. Според него обаче днес положението е още по-лошо. „Ако преди ДПС изолираше основно българските турци, сега при ГЕРБ тези същите депесарски кадри, преминали в управляващата партия, феодалиризират цели общини, в които няма компактно мюсюлманско население“, казва Исмаил.

Според него политическата трансформация на фамилията Яхя е красноречив пример в това отношение. „Бейзат Яхя стигна дотам, че сложи сина си втори в листата на ГЕРБ за област Шумен. До вчера „колеха и бесеха“ като депесари, сега правят същото, но като гербаджии“, възмущава се Исмаил. И пита:

Как може управляващата партия да няма свой представител

в Народното събрание от Шумен, градът на учителите, а вместо това да праща в парламента довчерашен активист на ДПС? Според Гюнай Исмаил водачаското място в листата на просветния министър Красимир Вълчев е просто схема, „за да се пробута по-лесно сина на „феодала“ Бейзат“.

По този начин ръководството на партия ГЕРБ не само, че предава и продава българските турци в Шуменско, но вече и се подиграва със своите членове, заяви Гюнай Исмаил.

Той обаче подчертава, че всичко това се случва

със знанието и благословията на премиера Борисов.

„В края на лятото на 2019 г., месец преди местните избори, Борисов събра шуменските кметове от ГЕРБ и им обясни, че политическото им бъдеще завиди от това дали се разбират с ДПС“, каза Исмаил. „На срещата присъствахме аз, кметът на Шумен, кметът на Нови пазар, кметът на Никола Козлево, кандидатът за кмет на Велики Преслав, и разбира се, Бейзат Яхя, който тогава още беше активист на ДПС. Бойко ни събра и ни каза кого ще остави и кого ще махме. Каза, че говорил с Агата в кои общини как работят с кметовете.  На Любо Христов /кметът на Шумен, б.р/ казваше: ти с ДПС добре си работил, тебе ще те оставя. Дарин Димитров /кметът на Търговище/ добре работи, и него ще го оставя. На Разград кметът не може да работи /с ДПС, б.р/, него ще го махна“, пресъздава разговорите Гюнай Исмаил. Попитан колко често идва премиерът в Паламара, той отговаря: В петък, ако инспектира магистрала Хемус, идва на Паламара, но ако инспектира в неделя, се прибира директно в София.

Гюнай Исмаил напусна ГЕРБ миналото лято именно заради

неофициалното съглашателство с ДПС. 

„Българските турци в смесените райони са предадени и продадени на ДПС“, заяви Исмаил пред медиите през септември.  Тогава той изпрати писмо и до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която обясняваше мотивите си. „Наблюдаваме нещо отвратително, написа той – ние, българските турци, повярвали на ГЕРБ, сме предадени и продавани на ДПС от ръководството на собствената ни партия. Ние няма да простим и няма да забравим това”.

Пресцентър ПП Републиканци за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!