BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гешев поиска имунитета и на шуменския депутат от „Възраждане“

Шуменският депутат от „Възраждане“ Веселин Вешев е един от двамата народни представители, за които вчера главният прокурор Иван Гешев внесе искане в НС за сваляне имунитета. Гешев поиска имунитета и на още един депутат от партията на Костадинов – Ангел Георгиев, обявиха в прессъобщение от прокуратурата

Срещу Вешев и Георгиев има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди на полицаи по време на протест през 2020 г., организиран от „Възраждане“ заради водната криза в Перник. Тогава протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ в центъра на София, но полицията ги спря, като използва лютив спрей. От МВР по-късно съобщиха, че двама полицаи са пострадали от хвърлени предмети и удари.

Заради участие в този инцидент на Ангел Георгиев и Веселин Вешев са повдигнати обвинения, но производствата срещу тях са спрени през 2021 г., след като Георгиев е избран за народен представител в 47-ия парламент, а Вешев – за общински съветник във Варна. На 16 август 2022 г. същият съдебен състав не възобновява делото с мотива, че макар след разпускане на 47-ото Народно събрание Георгиев да остава без имунитет, то Вешев към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка делото трябва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

Сега и Георгиев и Вешев отново са с имунитет, след като бяха избрани за депутати на последните парламентарни избори на 2 април.

В позиция до медиите от партия „Възраждане“ заявиха, че двамата депутати не се притесняват доброволно да се откажат от имунитета си, защото са невинни.

Ето и съобщението на прокуратурата: „Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. А.Г. и В.В. са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“.

Прокуратурата ударно иска имунитети

От началото на този парламент прокуратурата поиска няколко имунитета. Първо без имунитет остана бившият депутат от ПП, сега независим, Радостин Василев, на когото вече е повдигнато обвинение за опит за принуда на народен представител.

След това беше поискан имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но той заяви, че няма да се откаже сам. Предложението за сваляне на имунитета му беше направено от Софийската градска прокуратура заради досъдебното производство „Барселонагейт“, по което прокуратурата обвинява Борисов в пране на пари.

Днес Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета и на съпредседателя на Продължаваме промяната и бивш премиер Кирил Петков. Причината е подадената от него декларация при назначаването му за служебен министър през 2021 г., в която Петков твърди, че няма двойно гражданство. Конституционният съд (КС) обаче постанови, че указът на президента за назначаването на Петков е противоконституционен, защото към онзи момент той е бил и български, и канадски гражданин.

Активната дейност на прокуратурата се развива по време на острия конфликт между главния прокурор Иван Гешев и парламента, след като номинираната от ГЕРБ Мария Габриел се обяви за оставката му. Последва процедура по отстраняването на Гешев във ВСС, зад която, според главния прокурор се вижда политическото влияние на ГЕРБ.

Кой е Вешев

Веселин Вешев стана първият шуменски депутат от Възраждане, след като партията получи 6 382 гласа на последните избори в региона и изпревари БСП

Вешев

Веселин Вешев е роден в Бяла Слатина, но от години живее и развива бизнес във Варна, където беше и общински съветник до април т.г.  На предишните парламентарни избори през октомври 2022 г. беше водач на листата на Възраждане в Разград, но тогава партията не успя да вземе мандат там. След това беше изпратен за водач на листата в Шумен

Според официалната информация, Вешев е бивш щангист, треньор и съдия, шампион по силов трибой. Предприемач, занимава се със селско стопанство и има няколко фирми. Има и ферма за животни във варненско село.

На 1 юни, когато в парламента избухна скандал и бой между групите на Възраждане и ПП-ДБ, Вешев се оказа в групата около трибуната, късето депутатите се бутаха и блъскаха. Тогава Вешев се оплака, че издателят Манол Пейков, народен представител от ДБ, му е счупил очилата му и го нарече „рошав господин“. Самият Манол Пейков пък беше с одрана буза, а Явор Божанков от ПП и Цончо Ганев от „Възраждане“ се наплюха взаимно пред трибуната в Народното събрание.

По-късно Манол Пейков се извини публично на депутата от Възраждане, на когото е свалил очилата. “Възраждане нарушава реда всяка секунда. В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида”, каза Пейков, след което обясни, че от Възраждане са заплашили да даводет хората си вътре в парламента, ако има правителство. “Ритаха ме в краката, защото не се вижда там, започнаха да казват, че ще ни пратят в Белене, това са неща, които обичайно казват, но вие не ги чувате”, каза още Манол Пейков пред журналисти след инцидента

The post Гешев поиска имунитета и на шуменския депутат от „Възраждане“ appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!