BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Владислав Панев: Само листите на Демократична България са чисти от агенти на ДС

Владислав Панев, Демократична България

Демократична България е единствената политическа формация от партиите, които ще участват в следващия парламент, която няма в листите си агенти на бившата комунистическа репресивна Държавна сигурност. Това заяви водачът на листата на демократичното обединение в Шумен Владислав Панев, след като Комисията по досиетата оповести резултатите от проверките си.

Вчера беше обявена принадлежността към бившите комунистически тайни служби на 87 кандидат-депутати от различни партии: 15 от БСП, 8 от ДПС, 7 от ВМРО, 3 от „Има такъв народ“, 2 от „Изправи се! Мутри вън!“ и един от ГЕРБ. Сътрудници на бившата Държавна сигурност има и сред формациите, на които социолозите не дават шанс за следващото НС.

Демократична България е приела за свое вътрешно правило кандидатите да декларират, че нямат принадлежност към комунистическите тайни служби, подчерта по този повод Владислав Панев. Нещо повече – в програмата на демократите е предвидена лустрация за хората на висши публични длъжности. Обединението предвижда в Конституцията да бъде заложена забрана за хората с принадлежност към бившата ДС да заемат публични длъжности, посочи Панев.

Демократите предвиждат проверките за принадлежност към комунистическите тайни служби да обхващат ръководните длъжности в Министерския съвет, МВР, Министерството на отбраната, МВнР, службите за сигурност, Министерството на правосъдието, ВСС и органите на съдебната власт – съдилища, прокуратура и следствие от окръжно и по-високо ниво, както и Конституционния съд. Цели се и проверки да има и по отношение на независимите контролни и регулаторни органи – Комисия за защита от дискриминация, омбудсман, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на личните данни, СЕМ, обясни Владислав Панев.

Пресцентър Обединение Демократична България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!