BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Владимир Петков е новият директор на Драматичен театър – Търговище

Владимир Петков пое ръководството на Търговищкия драматичен театър след спечелен конкурс на Министерството на културата в началото на юли тази година. Той пое щафетата от досегашния директор, Петър Петров, който се оттегля от поста след повече от 20 години начело на културната институция.

Владимир Петков е част от трупата на драматичния театър от 2007 година. Режисьор е на „Ох, тези пари“, „Едноокият цар“, „Моят най-добър приятел“, „Премълчаното“ и много други.

Здравейте, г-н Петков и честито! Какво Ви накара да кандидатствате за този пост? Не сте очаквал да е лесно, особено сега, когато да се прави изкуство е по-трудно от нормалното?

Един от мотивите ми е този, че познавам екипа на Драматичен театър – Търговище и естеството на работата. Запознат съм с проблемите и постиженията му и на базата на това, смятам че има какво да се надгради, за да се продължи традицията, заложена в двата фестивала и обновяването на репертоарния план.

Кои бяха акцентите във Вашата програма, с която спечелихте конкурса за директор на театъра?

По модела на европейските театри предложих всеки творчески сезон да има своя тема, която да отговаря на потребностите и интересите на българския зрител и да бъде актуална към днешното време. Смятам да създам художествен съвет от членове на театъра, който ще дава своята преценка за излизащите нови представления и гостуващите такава.

Очаквате ли труден преход от сцената към мениджърската позиция?

Вярно е, че мениджърската позиция иска много енергия и сили, но аз вече имам опит в това, като бивш директор на театър „Възраждане“ в столицата, и мисля, че съм се научил как да балансирам и да бъда ефективен и полезен и на двете позиции.

Кое е най-ценното, което ще се опитате да запазите от постигнатото от театъра досега и в каква посока още ще търсите промени?

Най-ценното, което ще се опитаме да запазим, това е добрата разпространителска мрежа. Тя е ефективна, но трябва да продължи да се развива. Ще запазим и традицията ежегодно да има издания на Международния фестивал „Вълшебната завеса“ и на театралните празници „Големият театър в малкия град“.

Да очакваме ли кадрови промени? Или, ако използвам модерната сега дума ще „оптимизирате“ ли екипа?

Мисля, че актьорският състав е добър и смятам да работя с него. Сега театърът е във ваканция и когато започне сезонът, в процес на работа ще се решават тези въпроси.

Важен за зрителите въпрос е и този за материалната база на театъра.

Въпросът за материалната база на театъра е важен не само за зрителите, но и за актьорите, които играят на тази сцена. Нямам информация за причините, поради които досега не беше започнат ремонтът на театъра. Факт е, че множество други извънстолични театри направиха ремонт и играят при едни добри условия. Това ще бъде приоритетна задача за мен, въпреки перманентната икономическа криза и ковид рестрикциите, ремонтът да започне час по-скоро. Това ще ни постави в по-трудни условия на работа, защото част от театралното пространство ще бъде в строително-ремонтни работи.

Какви нови решения и подходи в сектора роди пандемията? Имате ли нов поглед и нови идеи за развитието на театъра?

В тези ковид условия, с неясна тенденция на развитие, моята програма е както на повечето чужди, а и български театри – да правим спектакли с по-малък брой актьори, които на сцената да спазват някаква санитарна дистанция. Не съм привърженик на театърът онлайн. Такъв тип излъчвания изискват високопрофесионална снимачна техника, с която ние не разполагаме, а и нямаме средствата да си позволим наем за такава. Това не изключва да правим опити в тази посока, но мисля, че театърът е изкуство на живия контакт между зрител и актьор.

Когато говорим за Търговищкия театър, едно от важните неща, които правят облика му разпознаваем, е фестивалът „Вълшебната завеса“. Миналата година той беше отменен. А сега застарашен ли е?

Всичко се развива с много динамични темпове и засега е планирано провеждането му в началото на октомрви. Чуждестранните представления ще се излъчват онлайн, а българските – на живо, на сцените на драматичния театър и кукления театър.

Кое е първото нещо, което ще направите, когато театърът вдигне завеса през новия сезон? Планирате ли някакви премиери?

Планирам реализирането на общо пет спектакъла. Първата постановка ще е моя, а останалите ще са на щатните режисьори – Денислав Янев и Надя Асенова, и на гост режисьорите Александър Беровски и Николай Гундеров.

Желаем Ви да стане така, както планирате и на първо място – всички Вие живи и здрави в Търговищкия драматичен театър! И да завършим с кратка визитка:

Владимир Петков е роден на 18 октомври 1957 в София. Завършва Френската езикова гимназия „Алфон дьо Ламартин” през 1976. Учил е във Висшия икономически институт в София. През 1985 завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. д-р Анастас Михайлов, специалност „драматична режисура”. 1990-1991 специализира във Франция „визуални изкуства” със стипендия на френското правителство.

От 1991 до момента работи успоредно в различни театри в България, Франция и Канада като режисьор, актьор, драматург и художествен консултант.

В България работи в театрите в Пазарджик, Търговище, Сливен, МГТ „Зад канала”, Театър „София”, Театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато” и други.

Осъществил е над 75 театрални постановки по съвременни и класически автори – български, руски и западни. С френския режисьор Ерик Лакаскад, с когото сътрудничи като художествен консултант и драматург, работи върху различни автори. Ръководил е ателиета по актьорско майсторство и режисура в България и Франция.

Защитава кандидатска степен на тема „Методология на обучението по драматична режисура” през 2000г. в Сорбоната.

Бил е гост-преподавател в Театрален колеж „Любен Гройс”, НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, НБУ.

Между 2001 – 2003 работи във Френския културен институт в София като съветник по сценични изкуства.

През свободното си време превежда пиеси и статии от френски на български.

 

 

 

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!