BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вицепрезидентът награди ученички от Първа гимназия

На официална церемония в Националния исторически музей вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания в България Роб Диксън отличиха 31 ученици от цялата страна. Сред тях бяха и Селин Джелилова, Катерина Стойчева и Айсун Исметова от Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище, които постигнаха Сребърно ниво в Международната награда на Херцога на Единбург.

„Младите хора на България ни дават много със своята енергия и амбиция, със смелостта да отстояват себе си, да защитават позициите си със сериозни аргументи. Най-ценното – умеят да гледат на живота отвъд стереотипите и клишетата“ – каза Йотова в словото си и допълни, че Наградата е мощен стимул за младите хора да опознаят себе си и да открият нови качества и умения.

По време на награждаването Селин държа реч, в която посочи, че Наградата дава мотивация на човек да опита нещо ново като го изкарва от зоната му на комфорт.

„Помага ти да наблюдаваш и контролираш напредъка, като по този начин ти показва, че хубавите неща стават бавно и изискват много време и усилия, за да се случат. Но не е ли това част от онзи процес, в който ти се превръщаш в по-добрата си бъдеща версия?”

– каза Селин. Тя допълни, че участието в международната награда е предизвикателство, което човек сам отправя към себе си и в процеса учи много нови и полезни неща.

Награда на херцога на Единбург е международна програма, в която младежи на възраст от 14 до 24 г., с помощта на лидери, постигат цели, поставени от самите тях. В трите нива на програмата – бронзово, сребърно и златно, младите хора предизвикват себе си в различни сфери и така придобиват умения и качества, които допринасят за тяхното личностно развитие и активно участие в общността, в която живеят. Инициативата се организира в 160 държави. В България се провежда под патронажа на Президента Румен Радев. Заради неотложни ангажименти, обаче той не успя да присъства на церемонията в столицата.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!